Imitacija Kamena Za Zid

Primena ukrasnog kamena je sve veća u poslednje vreme, bilo da je reč o dizajniranju stambenih ili poslovnih prostora. Reč je zapravo o odličnoj imitaciji prirodnih komada, koji se mogu naći u različitim nijansama i na pravi način mogu ukrasiti zidove prostora. Mogu se postavljati na svaku zidnu površinu od knaufa, usb ploča do klasičnih zidova.

Osnovne karakteristike kada se govori o dekorativnom kamenu jesu snažan vizuelni efekat a nepravilni oblici pružaju mogućnost idealnog imitiranja starog izgleda zidova. Postavljanjem ove vrste kamena prostor dobija na čvrstini i beskonačnosti. Najviše je zastupljen na fasadama, šankovima, restoranima, kuhinjama itd.

U poređenju sa prirodnim kamenom postoji dosta sličnosti, s tim što dekorativni kamen ima znatno manju težinu pa je zbog toga njegova ugradnja mnogo jednostavnija. Otpad koji se javlja pri postavljanju takođe je manji, a u prilog tome govori i podatak o faktoru otpada koji je kod dekorativnog kamena 2 procenta, a prirodnog čak 20 procenata. U toku jednog dana može se postaviti između 10 i 20 kvadrata.

Osnovna pravila tokom postavljanja:

Pravilna ugradnja zahteva i određenu debljinu lepka, te s toga sloj mora biti između pola i jednog santimetra. Ukoliko se ugrađuje u predelu kamina mora se voditi računa da je minimalna udaljenost od otvorene vatre oko pola metra.U prostorijama gde temperatura dostiže 30 i više stepeni obavezno se moraju kvasiti zidne površine pre samog lepljenja kamena, jer se na taj način sprečava da se lepak brzo osuši. Takođe se preporučuje izbegavanje postavljanja ove dekoracije pri niskim temperaturama od - 5 i niže.

Sam postupak lepljenja je veoma jednostavan i kod mnogih modela nije potrebno fugovanje. Zbog toga se vrlo često ovaj posao svrstava u one po principu “uradi sam”, gde nije potrebno posebno iskustvo u građevinskim radovima. Dekorativni kamen se izrađuje i u posebnim komadima koji služe kako bi se uglovi obradili na pravi način. Još jedno poređenje sa prirodnim kamenom dovodi do činjenice da je zadnja strana dekorativnog kamena hrapava i nisu mu potrebni posebni nosači da bi se izvršila ugradnja. Cena prevoza dekorativnog kamena je znatno manja s obzirom da ima manju težinu od prirodnog. Površine na koje je moguće ga postaviti su grubi zidovi, malter, rigips ploče, metalna konstrukcija, drvene površine i dr.Preporučuje se premazivanje dek kamena uz pomoć specijalnog zaštitnog laka i to nakon jednog ili dva dana posle postavljanja. Na taj način mu se pruža dodatna zaštita i lakše održavanje. U slučaju da se postavlja Van zatvorenog prostora mora se izdići od zemlje najmanje 5 santimetara.

Postupak fugovanja:

Potrebno je napraviti smesu razmere 4.2.2 u kojoj se koristi fleks lepak, sement i kvarcni pesak. Za fugovanje se koristi vreća i može se vršiti jedan dan kasnije nakon postavljanja. Čišćenje fuga obavlja se 20-ak minuta nakon što se nanese fugomal i za to se koristi prikladno drvo a zatim četka.

Korisni Saveti:

Zidovi obloženi dekorativnim kamenom odavno su potpuni hit kada je reč o ukrašavanju enterijera. Ponuda na tržištu je zaista raznovrsna kao i različiti kvaliteti istog. Staklaste strukture i zlatni sjaj pružaju poseban efekat s tim što se za dobro sagledavanje preporučuje minimalna površina između 8 i 10 kvadrata. Okvirne cene ugradnje su između 8 i 10 eura po kvadratu, gde je uračunat kompletan materijal. Savet je da se koriste nešto fleksibilniji lepkovi kako bi postavljanje bilo što bolje.Faze pri lepljenju dek kamena:

•    Svaka kutija sadrži kamene ploče koje su u 2 različite dužine i 3 širine. Da bi se lakše uklapale i ubrzalo vreme u slaganju, najbolje ih je prvo sortirati po dimenzijama.

•    Nanošenje lepka ne treba vršiti na veliku površinu kako ne bi došlo do sušenja. Optimalnom površinom smatra se približno 3 kvadrata.

•    Neophodno je postavljanje vođice na pod a zatim i provera horizontalnosti korišćenjem libele. U slučaju da parket nije postavljen, visinu vođice treba izjednačiti sa debljinom parketa ili u odnosu na drugu podnu oblogu. Tako se parket može podvući pod kamen i dolazi do urednog i ravnog sloja zida i poda.

•    Količina nanetog lepka mora biti odgovarajuća, kako ne bi došlo do njegovog preteranog istiskivanja, što bi kasnije otežalo skidanje sa hrapavih površina kamenih ploča.

•    Naizmeničnim postavljanjem kamenih ploča odnosno jednim redom u istoj širini a različitim dužinama prelazi se u naredni red.

•    Nakon obrade uglova i skidanje svakog viška lepka, sledi završna faza odnosno premazivanje zaštitnog sloja.

•    Ukoliko ipak nemate dovoljno iskustva u ovim radovima savet je da angažujete stručno lice.

19 glasa ( 3 zvezdica )

Preporučene usluge

Komentari

Ostavite komentar

Ime:
Email:
Tekst: