Servis Bele Tehnike

Među važnije segmente prilikom uređenja Vašeg životnog prostora može se izdvojiti izbor odgovarajućih uređaja za Vaš dom tj. kompletne bele tehnike. Belu tehniku čine šporeti, frižideri, zamrzivači, mašine za pranje veša ili sudova i dr.

Osnovne i najvažnije karakteristike bele tehnike su da pre svega ispunjava sve funkcionalne i ekonomične uslove. Nije slučajno to što je sve veća potražnja za uređajima koji imaju oznake visoke energetske efikasnosti jer se na taj način smanjuje potrošnja električne energije.

To nije jedini način na koji se može uštedeti električna energija jer štednja može zavisiti i od pravilne upotrebe svakog aparata pojedinačno.

Frižideri i zamrzivači:

•    Kada otvarate i zatvarate ove uređaje trudite se da to uradite najbrže što možete.
•    Veoma je važno da vrata dihtuju inače obavezno zamenite gumu na njima.
•    S vremena na vreme očistite prašinu iza uređaja.
•    Temperatura u frižideru treba da iznosi između 3 i 5 stepeni C a u zamrzivačima od -18 do -15.
•     Nikada nemojte prepuniti Vaše frižidere i zamrzivače, čime ćete omogućiti normalnu cirkulaciju vazduha.
•    Redovno odmrzavajte ove uređaje kako bi ste uklonili naslage leda.

Pećnice i šporeti:

•    Preporuka je da se ukoliko želite da uštedite na potrošnji el. energije na prvom mestu skrati period zagrevanja rerne pre pečenja, jedino ukoliko se ne radi o kolaču ili hlebu.
•    Vrlo je važno da se prilagode šerpe sa ringlama jer se na taj način dosta štedi energija.
•    Ukoliko želite hranu samo da podgrejete za to možete koristiti mikrotalasnu pećnicu i ne morate paliti šporet ili pećnicu.
•    Za kvalitetno kuvanje važno je da imate i kvalitetno posuđe. Tako ćete na primer u ekspres loncu na najbrži mogući način spremiti neko jelo.

Mašine za pranje veša:

•    Obavezno prilagodite ciklus pranja sa količinom veša.
•    Nemojte je nikada prenatrpavati jer tako samo smanujete efikasnost rada.
•    Kad god je to moguće izaberite ciklus pranja sa korišćenjem hladne vode jer je to još jedan od načina kako da uštedite na potrošnji el. energije kada mašina ne koristi grejač.
•    Korišćenje sušača se preporučuje uz najmanju temperaturu.
•    Obavezno proveravajte i čistite filter na sušaču kao i ventilaciju.

Mašine za sudove:

•    Mašinu uključujte kada je u potpunosti popunjena jer sa polupraznom nikako ne štedite energiju.
•    Uvek kad je to moguće odaberite ciklus pranja koji je kraći.
•    Otvaranjem poklopca mašine pospešujete sušenje posudja i skraćujete rad grejača.

Pravilan odabir bele tehnike:

Različiti artikli, robne marke kao i najrazličitije cene kompletnog pokućstva i uređaja ponuda je između ostalog i velikih trgovinskih centara. Kako ne bi ste napravili pogrešan izbor a novac uložili na pravi način  kvalitetne uređaje i ostalu aparaturu za Vaš dom potrebno je voditi računa o mnogim stvarima.

Najvažnije je da ustanovite poreklo svakog proizvoda:

Za pojedine robne marke koje su već dugi niz godina prisutne na našem tržištu i koje se najčešće reklamiraju smo sigurno svi čuli. Ono što ne znaju mnogi je da uz zvučno ime idu i mnoge organizacione promene u mnogim kompanijama u poslednje vreme. Proces globalizacije doveo je do toga da one zadrže svoje sedište, imaju istu marketinšku službu za područje cele Evrope ali i prebačenu proizvodnju u zemljama Dalekog Istoka i Istočne Evrope. Prilog tome govori znatan pad u kvalitetu određenih proizvoda.  Za proveru porekla gotovo svih uređaja najbolje je da se pogleda originalna etiketa koju uglavnom lepe na unutrašnju stranu uređaja i na kojoj je tačno obeležena zemlja porekla. Ovu nalepnicu mora da ima svaki uređaj jer se u suprotnom krije pravo poreklo. U atestu svake prodavnice takođe mora da stoji poreklo.

Bela tehnika i garancija:

Dužina garancije po zakonu za svaki proizvod je minimum jedna godina. U tom roku uvoznik ili proizvođač je dužan da reši svaki problem usled eventualnog kvara ili tehničkog nedostatka koji su nastali redovnim korišćenjem uređaja. U ovom slučaju kupac je pošteđen dodatnih troškova. Pored redovnog garantnog roka od mnogih proizvođača možete dobiti i dodatnu garanciju kao i usluge održavanja. Prilikom kupovine poželjno je da dobro proučite garantni list kako bi znali aspolutno svaki detalj o zaštiti Vas kao kupca.

Ušteda energije:

Sa novim materijalima i novom tehnologijom dolazi do znatnih ušteda u potrošnji električne energije i vode. Jedan od primera može poslužiti mašina za veš koja ima različitu energetsku efikasnost i klasu. Sa višom klasom možete uštedeti preko 20 odsto el. energije. Sledeći primer su stari stipovi mašina koje su trošile velike količine vodei to po 100 i više litara za jedan ciklus pranja. Savremeni modeli su ovu potrošnju gotovo prepolovili. Najnovija tehnologija omogućila je da mašina prepozna količinu veša i shodno tome dozira vodu i deterdžent što stare mašine nisu imale. Samo rukovanje je znatno pojednostavljeno a da ne govorimo o dodatnim mogućnostima kao što su odloženi start, regulisanje jačine centrifuge, dodatna ispiranja i sl. Mašine sa indikatorima tačno pokazuju program koji u trenutku obavljaju a mogu pokazivati i vreme za koje će se ceo ciklus završiti.

Korisni saveti u odabiru pojedinih uređaja:

U odabiru pojedinih aparata ili uređaja za Vaš dom potrebno je prvenstveno se voditi broju članova domaćinstva. Tao npr. za dvočlano domaćinstvo sasvim je dovoljan frižider sa zapreminom od 100 do 120 litara dok je za četvoročlano neophodan duplo veći do 250 l. Pored toga na veličinu odgovarajućeg frižidera može uticati i to koliko često nabavljate namirnice i šta zapravo odlažete u ovaj uređaj. Za snabdevanje jednom u toku nedelje najbolje je da odaberete model koji ima fioke i pregrade. Ukoliko ste ljubitelj zamrznute hrane obavezno birajte veći deo za zamrzavanje.

Raznovrsnost modela bele tehnike:

Mnogi detalji u poslednje vreme odlučuju o odabiru bele tehnike i sve više se detaljima daje na važnosti. Tako recimo, nekome je izuzetno važno kod kombinovanog frižidera da li  je zamrzivač u gornjem ili donjem delu što može uticati i na krajnji efekat u prostoru. Zatim kakvi su dugmići na pojedinim uređajima ili se na primer radi o pločama sa touch screen tehnologijom. Nekada je kompletna bela tehnika bila isključivo kao što i samo ime kaže u beloj boji. Danas možete pronaći razne varijante i dezene i u potpunosti ih uklopiti u svaki enterijer.

3 glasa ( 3 zvezdica )

Preporučene usluge

Komentari

Ostavite komentar

Ime:
Email:
Tekst: