HomeBlogIdeje za uređenje kuhinje: Rustična oaza

Ideje za uređenje kuhinje: Rustična oaza

Svi mi se rado sećamo detinjstva kada smo dolazili kod bake na selo i tamo uživali ne samo u svežem vazduhu, prirodi i letnjem raspustu već i u đakonijama koje su dolazile iz bakine kuhinje. Osim toga, pažnju nam je uvek privlačila ta kuhinja – sasvim drugačija od one koju smo mi imali kod kuće, u gradu. I sada, kada smo odrasli, i dalje se sećamo te „domaćinske“ atmosfere i tog osećaja kada uđeš u tipičnu seosku kuhinju iz koje se uvek širi neki prelepi miris sveže spremljene hrane. Sada, u ovo moderno i užurbano doba nam to definitivno nedostaje!

Ipak, naravno da postoji način da makar delić ove omiljene uspomene prenesete u stvarnost, a on je tako očigledan i tako jednostavan – zašto ne biste napravili sami svoju rustičnu oazu u kojoj možete da uživate svakog dana, kad god vam je potrebno malo bega od stvarnosti? Da, mislimo na kuhinju po meri, po baš vašoj meri! Bez obzira na to da li ćete u kuhinji piti samo prvu jutarnju kafu na brzinu jer žurite na posao ili ćete svakog vikenda tu organizovati mala bezbrižna okupljanja, sigurno zaslužujete tu domaću, seosku atmosferu koju ste kao mali toliko voleli. Dakle, šta kažete? Jeste li spremni za uređnje kuhinje?

Kako treba da izgleda kuhinja u rustičnom stilu?

Pre svega, ako želite da u potpunosti oživite duh seoskih letnjih raspusta, najbolje je da pokušate da zamislite šta vam se to najviše dopalo u uređenju bakine kuhinje i onda to čega se sećate „iskopirate“. Tako ćete najpribližnije dočarati tu atmosferu koja vam je tako draga bez univerzalnih saveta koji svima mogu da koriste. Jer, priznaćete, nijedan savet za uređenje kuhinje neće moći da vam obezbedi taj osećaj spokoja, taj miris sveže isprženih mekika i taj ukus bele kafe iz bakinih omiljenih šolja koje želite da osetite i danas.

Ako pak niste ovoliko nostalgični i jednostavno želite svoju rustičnu oazu iz nekih drugih razloga, dovoljno je da proučite vodeće trendove u uređenju enterijera i pronađete svoju inspiraciju.

Šta je obavezno?

Nekako je obavezno da se uređenje kuhinje u rustičnom stilu „vrti“ oko drveta, kamena i metala. Dakle, u vašoj kuhinji bi trebalo da dominiraju boje drveta, ali i stvari od drveta, baš kao i motivi kamena koji će se odlično slagati uz detalje od metala i to, po mogućstvu, ne onog sjajnog i nalickanog, već onog kao zarđalog i starinskog.

Na primer, možete da napravite brodski pod, ako vam se čini da je škripa dasaka zvuk koji želite da slušate svakog dana. Stolarija (prozori i vrata) bi trebalo da budu drveni i to u tamnoj braon boji. Odlična ideja je da nabavite bele čipkane zavese koje ćete zakačiti sa obe strane prozora kao što ste gledali u crtanim filmovima. Naravno, saksije sa cvećem na prozorskom simsu su obavezne!

Sto i stolice mogu da budu kombinacija drveta i tog „starinskog“ metala, recimo gvožđa, zanimljivog dizajna, a ukrašeni udobnim jastucima i heklanim stolnjacima. Cveće na stolu? Da, zašto da ne!

Kada je reč o motivima kamena, najbolje je da pronađete samolepljive tapete kojima možete obložiti zidove, ali i kuhinjske elemente ukoliko se ne uklapaju u ovu rustičnu „priču“. Takođe, možete upotrebiti i prave kamenčiće da napravite dekoraciju i to u kombinaciji sa pletenim korpicama i poljskim cvećem. Dodajte još neke vintidž detalje i vaša kuhinja će biti san snova!

Naravno, ne zaboravite da uređenje kuhinje ne vredi ništa ako se iz nje ne šire svi oni slasni mirisi! Dakle, odmah se bacite na pripremu bakinih recepata!

FOLLOW US ON:
Ideje za drvene deta
Kućne majstorije: z

anakondadoo@gmail.com

Rate This Article:
NO COMMENTS

LEAVE A COMMENT

Call Now Button