HomeBlogElektrični kvarovi – kada morate pozvati električara?

Električni kvarovi – kada morate pozvati električara?

Za sitne kućne popravke, poput zamene sijalice, utikača, zamene kablova i slično ne morate tražiti pomoć električara. Takođe, ukoliko se dobro snalazite sa komplikovanijom popravkom električnih uređaja i instalacija, onda vam takođe neće trebati električar. Međutim, kada se jave ozbiljni kvarovi, onda je možda bolje da nikako sami ne pokušavate da rešite problem i sanirate kvar, jer može doći do eskalacije i možete zaraditi ozbiljne povrede. Uvek za ozbiljno uzimajte kvarove koji se dogode i ne čekajte da se poprave sami od sebe. Uvek je bolje i lakše sprečiti i obratittit se za pomoć kvalifikovanom električaru.

Mašina za veš ispušta preveliku buku i čudan miris

Obično se mašina jače čuje kada dođe na red centrifuga, međutim, ukoliko se vaša mašina od samog pokretanja ima čudan zvuk, to je znak da nešto nije u redu. Tu promenu ćete vrlo lako uočiti, jer ukoliko ste do sada uključivali mašinu i to se nije događalo, a onda odjednom mašina počinje drugačije da reaguje, onda je sigurno u pitanju neki kvar.

Ovaj jak zvuk koji mašina ispušta verovatno je posledica ulaska vode na ležajeve motora. Kada se pokvari mašina ispušta i čudan miris. Ne morate biti stručnjak pa shvatiti da nešto nije u redu. Kvarovi na veš mašini se moraju što pre rešiti, kako ne bi došlo do strašnijih posledica. Verovatno ste čuli i da postoji mogućnost da veš mašina eksplodira.

Zato, ne treba da budete nemarni i morate se obratiti električaru, koji će ovaj kvar da sanira na najpravilniji način.

Kada bojler radi, ali voda ne uspeva da se zagreje

Ovde problemi mogu biti različite vrste. Može biti problem u termostatu ili postoji mogućnost da imate previše kamenca u vašem bojleru. Ovo je svakako očigledan znak da nešto nije u najboljem redu. Na internetu postoje uputstva na koji način treba očistiti kamenac iz bojlera ili popraviti neke kvarove.

Međutim, mi vam ne preporučujemo da to pokušavate, ukoliko to do sada niste radili. Sigurno je da ne znate bolje od električara, pa čak ni približno kao on. Ihod može biti fatalan, jer čak i mali pogrešan potez može izazvati katastrofu. Zato, čim primetite problem, konsultujte se sa električarom koji se bavi servisom bojlera, on će i na osnovu vašeg izlaganja shvatiti u čemu je problem, ali će tek kada izađe na teren moći sa sigurnošću da utvrdi.

Imajte u vidu da je pokvaren bojler opasan po život.

Kada klima ispušta neprijatan miris

Ovaj problem verovatno neće mnogo uticati i štetiti vašoj klimi, ali verovatno hoće vašem zdravlju. Preporučeno je da se servis klime radi jednom godišnje i to onda pred sezonu kada će klima i te kako biti korišćena. U klimi se mogu stvoriti različiti mikroorganizmi i bakterije, koji putem vazduha mogu dospeti u vaš organizam i izazvati različite zdravstvene komplikacije, poput problema sa disanjem, iritacijom očiju, kašljem i slično.

Električari naplaćuju servis klime oko 1500 dinara, što priznaćete nije mnogo, a na taj način se osiguravate za celu godinu ili sezonu.

Kada frižider ispusti freon

Posledice ovog kvara su odmah vidljive. Primetićete da se vaš frižider previše greje sa spoljne strane, dok unutra ne uspeva da ohladi vašu hranu i piće. Ovo je jedan od najtežih kvarova, koje se mogu dogoditi vašem frižideru, ali i najtežih za saniranje. Ovaj kvar se takođe može odraziti na vaše zdravlje, jer postoji mogućnost da se pokvari i hrana, a situacije je otežana kada je i spoljna temperatura visoka, pa ne postoji prostor gde možete da odložite hranu.

S obzirom da se ovaj kvar teško sanira, onda se svakako morate obratiti električaru.

FOLLOW US ON:
Kako prepoznati kada

anakondadoo@gmail.com

Rate This Article:
NO COMMENTS

LEAVE A COMMENT

Call Now Button