HomeBlogKako Očistiti Rernu

Kako Očistiti Rernu

U mnogim sprovedenim istraživanjima pokazalo se koliko su zapravo sredstva za čišćenje domaćinstva štetna po naše zdravlje naročito naše dece. Zar to ne treba da bude dovoljno da se ipak odlučite da ručno napravite sredstva kojim ćete čistiti Vaš dom.

Ukoliko još uvek tražite dovoljno razloga da pređete na ovaj bolji i pre svega zdraviji način održavanja kuće ili stana, evo samo nekih od prednosti a to su da su kod ručno pravljenih sredstava za čišćenje mnogo prijatniji mirisi, nisu škodljiva, rezultate koje će dati apsolutno su jednaki kupovnim sredstvima i pružiće Vam znatnu uštedu novca.

U tako malom ali s druge strane ipak velikom “zelenom” koraku koji ćete primeniti u svom domu, nagradu ćete dobiti u vidu izuzetno čistih površina kao i čistog vazduha i zdrave i srećne porodice.

Potrebni sastojci za pravljenje sredstava za čišćenje:

Samo pravljenje je veoma jednostavno i potrebno je samo nekoliko stvari od kojih se većina nalazi u Vašem domu. Prvo što je potrebno su stare flaše sa raspršivačima koje treba dobro očistiti od prethodnih sredstava za čišćenje. Sledeći sastojci su kuhinjska so, soda bikarbona, destilovano belo sirće, obična voda, maslinovo ulje, limun, tečni sapun i etarska ulja.

U upotrebi etarskih ulja potrebno je nešto više znanja kao i da se dobro raspitate o njima kako bi njihova upotreba bila sigurna. Postoji mogućnost negativne reakcije na neko od esencijalnih ulja. Preporučuje se mala proba u vidu nanošenja ulja na manji deo kože i na taj način proverite da li će ono izazavati neku reakciju. Najbolje je na gornju stranu dlana naneti nekoliko kapi i sačekati oko sat vremena. Ukoliko se ne pojavi nikakva alergijska reakcija potpuno bezbedno moći ćete da ga koristite. Ulja koja su u antiseptičkom i antibakterijskom svojstvu među najboljima a ujedno imaju i izvanredne mirise su npr. ulja lavande, eukaliptusa, čajevca, ruzmarina, matičnjaka i dr.

Kako najbrže do čiste rerne bez ikakvih otrova:

Ne savetuje se korišćenje apsolutno nijednog konvencionalnog čistača rerne uz kojeg ćete zbog jakog mirisa i jačine hemikalija morati širom da otvorite prozore i obavezno koristiti gumene rukavice. Korišćenje ovakvih sredstava nije zdravo naročito u blizini dece a ni po Vas same.
Ono što svakako nije dobro je da čekate da se rerna jako zaprlja. Skidanje starih zapeklih mrlja biće jako teško. Gotovo nijedna domaćica ne uživa u ovom poslu. Slično je i sa ringlama koje treba redovno održavati.

Evo nekih saveta kako da na najlakši način Vaš šporet bude blistav i čist:

Prvo i najvažnije je da pre započetog ribanja i čišćenja šporeta on bude potpuno hladan. Hladna rerna nije samo iz razloga da se ne opečete već da ne bi došlo do raspršivanja sredstava za čišćenje po celoj kuhinji pri dodiru sa rernom koja je vrela. Sledeća stvar u pripremanju šporeta za čišćenje je da se postave novine ispred, kako ne biste nakon toga pod morali da ribate. Rešetke treba ukloniti i potopiti ih u vodu u koju je prethodno razblažena sapunica.

Priprema sredstva za čišćenje je brza i jednostavna. Potrebna je činija u koju će se pomešati soda bikarbona i vrela voda u razmeri 1 : 1 i tako dobiti pasta. Kod jako zaprljanih površina preporučuje se u ovaj rastvor dodati so, koja će u vidu abrazivnog sredstva olakšati čišćenje zaprljane površine. Može se dodati i manja količina belog sirćeta (nekoliko kašika). Nešto ređi rastvor od sode bikarbone i vode možete sipati u flašu sa raspršivačem i povremeno u toku čišćenja natapati površine koje se ribaju.

Postupak čišćenja pastom:

Da biste zaštitili ruke preporučuje se koriščenje rukavica. Pastu treba naneti na celu površinu rerne i vrata i ostaviti neko vreme da stoji. Ukoliko su u pitanju tvrdokorne fleke i masnoća koja se dugo taložila najbolje je koristiti manju četkicu a može da pomogne i četkica za zube. U suprotnom uzmite sunđer i uklonite tragove prljavštine. Nakon završenog postupka i oribanih i osušenih rešetki možete ih vratiti u rernu i diviti se Vašoj blistavo čistoj rerni.

FOLLOW US ON:
Kako Očistiti Mikro
Ugradne Mašine Za S

anakondadoo@gmail.com

Rate This Article:
NO COMMENTS

LEAVE A COMMENT

Call Now Button