HomeBlogPostavljanje I Popravka Tegole Canadesi – Tegola Canadese

Postavljanje I Popravka Tegole Canadesi – Tegola Canadese

Šta je šindra?

Reč je o vrsti pokrova sa dugogodišnjom tradicijom i spada u najstarije oblike krovnih pokrivača. Vekovima unazad pokrivanje krovova podrazumevalo je slaganje ravnih kamenih ploča jednu do druge ili jednu preko druge koje su služile za slivanje vode i zaštitu unutrašnjosti objekta. Za izradu šindre koristi se i dalje prirodni kamen koji ima izuzetno dobre osobine i dugotrajan je. Zamena za kamene ploče u davnim vremenima bile su kore stabala i ovakvi krovni pokrivači bili su prisutni u indijskim plemenima Severne Amerike. Kasnije su se preko kora dodavali čvršći elementi u vidu kamenih ploča koji su ujedno ojačavali kompletnu konstrukciju. Dalji razvoj šindre vezan je za pečenu glinenu šindru, prisutnu kod starih Rimljana. Proizvodnja glinenih ploča je prisutna i danas a poznata je kao biber crep.

Primena šindre vezana je za sva ona mesta koja iz nekog razloga ne omogućuju postavljanje krovnog crepa ili krovnih kamenih pokrova. Uglavnom se radi o izuzetno strmim krovovima, crkvama i sl. Razlikuje se više vrsta šindre od bitumenske, drvene, kamene itd.

U samom sastavu bitumenske šindre nalaze se staklena vlakna koja treba obložiti bitumenskim materijalom sa obe strane. U gornjem pokrovnom sloju nalaze se mineralni granulati koji mogu biti različitih boja.

Jedna od glavnih karakteristika je pogodnost kod svih tipova krovova, svejedno da li je reč o nagibu od nekoliko stepeni ili izuzetno strmom nagibu. Bitumenska šindra služi za prekrivanje celih površina krovova a može se koristiti i za vrtne kućice, manje krovove i dr. Posebna vrsta pokrovnih elemenata od šindre koji se mogu naći na našem tržištu reaguju na visoke temperature naročito u letnjem periodu i na taj način se sami međusobno lepe i postaju čvršći. Drugi način za učvršćivanje elemenata je uz pomoć lepka.

Osnovne karakteristike Tegole Canadese:

• Izrazito kvalitetan proizvod za čiju se izradu koristi oksidisani bitumen sa ojačanjem od staklenog voala otporan na vatru. Na donjoj strani je obloga od kvarcnog peska a na gornjoj keramički granulat otporan na sve vremenske uticaje. Svaka ova komponenta je kvalitetno upresovana čime se dobija kompaktna, elastična i čvrsta masa odnosno materijal za izradu raznih oblika od standardne, tradicionalne, mozaik, master tegole itd.

• Za naše uslove je odlična s obzirom da je materijal otporan na sve temperaturne razlike kao i nagle promene vremena i ne može doći do deformacija i mehaničkih oštećenja.

• Dugotrajnost koja može biti i preko pola veka.

• Težina kvadratnog metra tegole standardnog, tradicionalnog ili mozaik tipa je oko 10 kilograma, što je u poređenju sa prosečnim crepom čak 5 puta manje. Sve ovo govori o mogućnostima gradnje i manjih površina u poprečnom preseku uz pokrivanje tegolom i vredne uštede materijala i novca. Najpogodnija je za splavove i zgrade sa nadogradnjama tj. na svakom mestu gde konstrukcija temelja zahteva manje opterećenje.

• Da bi tegola bila pouzdana što je svakako još jedna od njenih karakteristika, neophodno je stručno montiranje iskusnih, obučenih i veštih majstora. Kada se tegola jednom montira na profesionalan način dobija se funkcionalna, postojana tegola lepog izgleda kojoj nije potrebno dodatno ili povremeno održavanje.

• Izrazito je prilagodljiva svim oblicima krovova što se ne može reći za neke druge krovne pokrivače, pa čak i kada je reč o izlomljenoj ili komplikovanoj krovnoj površini.

• Bilo da je reč o standardnoj, tradicionalnoj ili mozaik tegoli cena je znatno pristupačnija u odnosu na sve druge materijale što svakako možete proveriti. U odnosu cene i kvaliteta zagarantovan je najbolji odnos.

Način polaganja Tegole Canadese:

U zavisnosti od načina postavljanja ili podloge pod šindrom zavisi i njen vek trajanja. U proseku je to oko 30 – ak i više godina.

Kvalitet postavljanja bitumenske šindre Tegole Canadese zavisi prvenstveno od kvaliteta i pripreme podloge. Potrebna je što ravnija, čistija i suvlja podloga kao i sledeći materijal: pored osb ploča potrebno je obezbediti brodski pod minimum 20 milimetara debljine kao i daske od 25 milimetara debljine i između 8 i 12 santimetara širine potpuno suve.

Podloga mora biti maksimalno pričvršćena za rogove krova. Najbolji način za pričvršćivanje je korišćenje uvijenih eksera odnosno u svaku dasku treba zabosti po dva eksera i tako ih pričvrstiti za rogove.

Zavisno od različitih nagiba i mesta na krovu pričvršćivanje se može vršiti na još jedan način. Pored upotrebe eksera gde su isključivo potrebni bakarni ili pocinkovani sa širokom glavom i narezanim vratom da se ne bi izvlačili iz podloge, za postavljanje tegola može se iskoristiti kvalitetna bitumenska traka 4 milimetara debljine i poliesterski ugao.

U postavljanju tegole akcenat se stavlja na kritične delove krova, manje nagibe, uvale i sl. Upotreba bitumenske trake i poliesterskog uloška vrši se kada su pitanju bitumenski krovovi i Tegola Canadese a u samom postupku prekrivanja vrši se varenje.

Najčešća oštećenja koja se javljaju kod pokrivenih šindri leže u:

• Nosivom sloju odnosno celuloznim vlaknima.
• Podlozi od dasaka ili brodskog poda jer nisu dovoljno suve, nemaju dovoljnu širinu i pojavljuje se bubrenje.
• Nedovoljno profesionalnim odnosno kvalifikovanim izvođačima radova (neophodan je ovlašćeni krovopokrivač).

Kvalitet i garancija:

Što se tiče propisanih karakteristika i kvaliteta bitumenske šindre Tegola Canadese ispunjava sve uslove koje nalažu Evropske norme a ujedno poseduje sertifikat sa garancijom kvaliteta izrade i standarda koji se odnosi na očuvanje prirode i njene okoline.

FOLLOW US ON:
Bušenje Bunara
Zidanje Kuhinje

anakondadoo@gmail.com

Rate This Article:
NO COMMENTS

LEAVE A COMMENT

Call Now Button