Bajcovanje Parketa

Bajcovanje Parketa
Ukoliko je potrebno promeniti boju drveta vrši se njegovo bajcovanje. Pored promene boje bajcovanjem se od neuglednog drveta pravi potpuno uglađena površina čime drvo dobija na prirodnoj lepoti i dolaze do izražaje sve njegove šare.
 
Svaki stolar će Vam reći da je u stolariji proces bajcovanja nešto najlakše i najprostije. Za ovaj posao potrebno je imati bajc, četku i pamučnu krpu. Umočenom četkom u bajc prelazi se preko drveta. Sačeka se kratko vreme da se osuši, pamučnom krpom se prebriše višak i nastavlja se dalje sa mazanjem. Postupak mazanja možete ponoviti više puta sve dok ne postignete željeni izgled i boju. Ukoliko ne želite preterano tamnu nijansu ne ostavljajte predugo bajc da se suši.
  • Bajcovanje parketa  : 2 € - m2


  • Sve navedene cene su izražene u eurima,plaćanje je u dinarskoj protivvrednosti na dan uplate po srednjem kursu Narodne Banke Srbije.

Cene Usluga

Najbolji rezultati bajcovanja parketa vide se kod vrsta parketa gde je drvo u potpuno neujednačenoj boji. Ovim postupkom sve boje drveta ( trešnja, orah, brest i dr. ) postaju ujednačene.
 
Bajcovanje parketa može se obavljati i kada se postavlja novi parket a može i kada se restaurira stari. Najviše se preporučuje kod reparacije parketa koji je dosta oštećen. Uz pomoć bajcovanja sva eventualna oštećenja biće pokrivena.
 
Sam proces bajcovanja je ustvari prodiranje bajca duboko u pore drveta čime se impregnira i vrši dodatna zaštita drveta. Što se samog izgleda tiče prilikom bajcovanja drvo dobija drugačiju boju s tim što se kod samih godova ništa ne menja.
 
Bajcovanjem parketa postiže se izvanredan vizuelni efekat i pruža bezbroj mogućnosti kako da kombinujete boje i efekte u bilo kom prostoru.
 
Postoje razne faze u kojima se drvo bajcuje i na šta posebno treba obratiti pažnju:
 
- Stepen upijanja bajca može biti potpuno nejednak čime se mogu pojaviti neravnine. Ovakve greške mogu se javiti iz više razloga.  Kod drveta postoje zone koje imaju veću ili manju moć upijanja, npr. ivice drveta mogu mnogo više da upiju od drugih zona kao i delovi drveta kod čvorova gde je i boja uvek tamnija. Pravilnim nanošenjem ili eventualno razblaživanjem bajca za pojedine delove može se izjednačiti boja u svim zonama i dobiti željenji efekat.
 
- Kod korišćenja vodenog bajca mogu se pojaviti tamne mrlje. I pored dobro obrušenog drveta može se desiti da tanka vlakanca ostanu na površini drveta, a mogu se ukloniti brušenjem temeljnog laka. Da biste sve ovo izbegli najbolje je da drvo pokvasite pre nego se počne sa brušenjem. Na taj način voda podiže vlakanca koja se mogu odmah eleminisati brušenjem i kasnije neće stvarati probleme prilikom bajcovanja.
 
- Kada se izbruse površinska vlakanca delovi koji se neobajcuju pojave se u obliku neobojenih tački. U rešavanju ovog problema koristite papir za brušenje koji ima finija zrna i na taj način će ostati manje vlakanaca.

Preporučene usluge

Komentari

Dragana 20.07.2014 u 17:07
Postovani, da li se bajcovanjem parketa moze dobiti svetlija boja nego sto je parket ima ?

Konkretno me zanima za parket od bukve.

Hvala
Administrator 22.07.2014 u 18:07
Poštovana Dragana,

Postoji mogućnost da se parket posvetli bajcovanjem.

Pozovite nas za više informacija.

Srdačan pozdrav
MajstorBeograd.com

Ostavite komentar

Ime:
Email:
Tekst: