Izrada Košuljica

Izrada Košuljica
U današnje vreme se podrazumeva da je košuljica ustvari niz velikih podnih ploča koje nemaju fuge i u svom sastavu imaju cementni beton ili je košuljica niz gotovih ploča. Što se tehničkog smisla tiče pod pojmom košuljica smatraju se čvrsti ravni slojevi poda koji su neposredna površina kojom se hoda ili predstavlja podlogu na koju treba postaviti pločice ili neku drugu vrstu podne obloge. Kada je reč o konstrukciji košuljice tu imamo podelu na vezivnu, plivajuću i kliznu.

Kod novih građevina potrebno je da se popune podne površine odnosno pokriju instalacije dok je kod starih potrebno da se podovi rehabilituju ( demontiraju stari drveni podovi i izravnjaju kako bi se postavile pločice ili neka druga vrsta podne obloge ). Kod ravnih krovova i balkona može se pojaviti problem u formiranju nagibnog sloja. Zbog toga se razlikuju dva načina i dobija podela na košuljicu niske čvrstoće od lakog betona i čvrstu masivnu košuljicu. Najbolje rešenje svakako bi bilo da je košuljica lagana a da ima zadovoljavajuću čvrstinu.
  • Izrada košuljica sa materijalom :
  • Izrada cementne košuljice sa ubacivanjem šulc platna : od 7 € do 10 € - m2


  • Sve navedene cene su izražene u eurima,plaćanje je u dinarskoj protivvrednosti na dan uplate po srednjem kursu Narodne Banke Srbije.

Cene Usluga

Vezivne košuljice: mogu biti jednoslojne ili višeslojne i one su neposredno vezane za podlogu. Emulzija ili posebno sredstvo koje služi za bolje prijanjanje pomažu u čvrstoći samog prijanjanja.

Kod kliznih košuljica postoji razdelni sloj koji odvaja košuljicu od podloge i čini je slobodno pokretljivom. Pored sloja koji je razdvaja potrebna je i fuga od minimum 4 milimetara koj je razdvaja od svih ostalih građevinskih elemenata. Ova vrsta košuljica pogodna je kod velikih opterećenja, pritiska i manjih zahteva za zvučnom izolacijom. Uglavnom se postavlja u podrumima ili garažama i potrebno je da bude minimum 35 milimetara debljine. Osnovna uloga razdelnih i kliznih slojeva je u sprečavanju dodirivanja košuljice i podloge čime se sprečava pojavljivanke vode. U slučaju pojavljivanja vlage razdelni slojevi se moraju zalepiti ili zavariti. Razdelne slojeve čine uglavnom folije od polietilena, ( debljina treba da iznosi minimum 0,1 milimetar ) a mogu poslužiti i druge plastične folije koje imaju približnu čvrstoću i elastičnost, bitumenom natopljen papir i sl.

Armirane: kod njih je potreban debeo beton od minimum 5 santimetara sa umetnutim zavarenim mrežama koje nemaju nosivu funkciju i čiji je osnovni sastav građevinsko gvožđe.

Kod plivajućih košuljica je potreban deseto milimetarski debeli izolacioni sloj koji je čini slobodno pokretljivom i ujedno štiti od vlage. Takođe kao kod klizne košuljice potrebne su fuge debljine minimum 4 milimetara koja je u potpunosti razdvaja od ostalih elemenata ( kod podnog grejanja fuga mora biti minimum 10 milimetara debljine ).

Kod nagibnih košuljica polaže se blagi nagib između 1 i 2 santimetara da bi napravio odvod za vodu. Ovakve košuljice rade se na balkonima, terasama i prilazima.

U odnosu na vezivni materijal i njihove vrste pravi se razlika između više različitih košuljica od koje se najviše koristi cementna.

U sastavu cementne košuljice nalazi se pesak, cement, voda i dodatak za malter što zavisi od namene.

Prednosti i razlike odnose se na :

- Optimalnu vlažnost

- Visoku otpornost na vlagu

- Upotreba kod svih područja

- Podjednako korišćenje kod spoljašnjih i unutrašnjih prostora

- Uz dodatak aditiva primerena je i kod podnog grejanja.

Košuljica koja se brzo suši je ustvari beton koji je industrijski zamešan i smatra se specijalno suvim, preko koga se može postavljati bilo koja podna obloga za nešto više od jednog dana.

Preporučene usluge

Komentari

SELVER 19.11.2013 u 09:11
DAL SE RADI GLETANJE KOSULJICA JA SAM TO RADIO U SVAJCARSKOJ I KAKO SE KRECE CENA GLETANJA
mmatic 01.01.2014 u 23:01
Postovanje, interesuje me koja vam je cena za podizvodjaca radova sa njegovim masinama a vas materijal.

Pozdrav.
Administrator 05.01.2014 u 11:01
Postovani,

Pozovite nas kako bi Vam rekli cenu za navedene radove.

Srdacan pozdrav
MajstorBeograd.com
stankovic pavle 03.03.2014 u 18:03
Koristim priliku da Vam ponudim tanjir za ravnanje kosuljice. Tanjir je uradjen od posebnog lima 4mm deljine i precnika fi 560mm povijen rolovanjem (ne presovanjem) sa zavarenim maticama. Vasi neki kolege ga vec koriste uz veliko zadovoljstvo. Cena je veoma pristupacna. Ako ima mesta za saradnju sa zadovoljstvom ce mo razmatrati vase zahteve. Pozdrav.

Ostavite komentar

Ime:
Email:
Tekst: