Korisni Saveti Za Uredjenje Kupatila

U svakoj kući ili stanu uspostavljena fleksibilnost je od presudnog značaja, jer je na taj način omogućeno korišćenje životnog prostora dugi niz godina na način na koji ste navikli. Boravak u svakom delu životnog prostora može zavisiti od samostalnosti i obezbeđenog komfora.

Ulazna vrata predstavljaju početak fleksibilnosti. Da li postoji ikakva smisao najlepšeg kupatila bez barijere, ukoliko nam ulazna vrata od stana ili kupaonice ne omogućavaju jednostavan i bezbedan put do ove prostorije. Uz razne vrste pomoći i pomoćnih sredstava može se doći do olakšane svakodnevnice u Vašem domu.

Uglavnom se ovde radi o neophodnim sitnicama a ponekad u nekim slučajevima i o raznim drugim građevinskim zahvatima. Nije poenta da se prostor prilagodi starosnoj dobi onoga ko u njemu živi već da se primene odgovarajuće mere i dođe do pravilne organizacije pa i brige da se prostor s vremenom prilagodi starijim osobama koje će tu nastaviti da žive. Zaključak je da svaki dom ne sme imati nikakvu barijeru.

Kada govorimo o kupatilu ne mislimo jedino na prostoriju u kojoj se brzo istuširamo pre nego što krenemo na posao ili u školu. U ovoj prostoriji možemo da se opustimo, ulepšamo i uživamo nakon brojnih obaveza.

Pored kuhinje, kao još jedan od najtemeljnije organizovanog prostora svakog doma spada kupatilo. Kupatilo čini sanitarna oprema uz vlastite instalacije, odvod i električne snabdevače. Kompletna površina ove prostorije mora biti otporna na vlagu a od velike važnosti su i učinak udobnosti, grejanja, rasvete i ventilacije.

Uređenje kupatila:

Pre same obnove i modernizacije ovog dela kuće ili stana važno je odlučiti da li zameniti apsolutno sve u ovoj prostoriji ili samo neke njene delove. Nakon toga na red dolazi nabavka celokupnog materijala, a zatim i majstora koji će celokupan posao obaviti profesionalno i kvalitetno. Sa maštovitim i ukrasnim temama ovaj prostor će dobiti na izuzetnoj važnosti naročito shodno vremenu koje u ovoj prostoriji provodimo svakodnevno.

Mala kupatila:

U manjim kupatilima pruža se mogućnost upotrebe raznih mozaika i murala koji u većem prostoru mogu izgledati preterano. Manja kupatila zahtevaju izraženu domišljatost pri uređenju kao i upotrebu manjih kada i umivaonika koji su dostupni svuda. Kod izuzetno malih prostora gde nema mesta za kadu preporučuje se kačenje tuša na zid i popločavanje ili prekrivanje zidova i poda vodootpornim materijalom. U tom slučaju moraju se adekvatno zaštititi prag kupatila kako voda ne bi prolazila u druge prostorije, peškiri i ostali elementi u kupatilu. Pored kade, tuša i umivaonika obavezno treba uklopiti i postaviti police u kojima ćete smestiti svu kozmetiku. Kao alternativa može poslužiti samostojeći pribor poput tanjirića za sapun, držača za sunđere, četke, šampone i sl. Ukoliko Vam prozor u kupatilu ne pruža dovoljnu količinu prirodne svetlosti može se cela njegova širina iskoristiti za postavljanje staklenih polica.S obzirom da se radi uglavnom o manjim stvarima koje treba smestiti u tako mali prostor, jedno od rešenja mogu biti i i uzani ugaoni ormarići ili police. Kod ozidanih cevi i uređaja nastala udubljenja mogu da se iskoriste za neke dodatne police. Mogu izgledati čak i urednije i na bolji način iskoristiti prostor u odnosu na samostojeći nameštaj. Vrata se mogu iskoristiti za kačenje raznog veša, ogrtača i raznih drugih stvari. U kupatilima koja imaju visoke plafone taj prostor se može iskoristiti za ugradne ormariće u kojima se mogu držati peškiri, posteljina i sl.

Prirodno osvetljenje i prozori u kupatilu:

Kada je reč o kućama ili stanovima u prizemlju obavezno je zatamnjivanje prozora u kupatilu. Najjednostavnije rešenje mogu biti prozori sa mlečno brušenim ili sečenim staklom. Mlečna stakla mogu se naći u različitim varijantama a kod sečenih je moguće prilagođavanje Vašem dizajnu i željama. Sečeni prozori sa prugastim ili okruglim delovima providnog stakla mogu izgledati potpuno jedinstveno. Kod prozora sa bojenim staklom prostor će biti potpuno ispunjen jer se smenjuju boje i senke ali s obzirom na ne tako pristupačnu cenu, pogodni su jedino za male površine. Za postizanje nešto mekšeg efekta preporučuju se roletne ili zavese od raznih tkanina. 

Često se dešava da se ljudi unervoze kada treba da se izraze u malim prostorima i ne mogu da pronađu adekvatno rešenje pri njihovom uređenju. Ovo svakako može da bude veliko iskušenje i posao za koji se zaista treba dobro angažovati. Ukoliko je reč o potpuno golim zidovima svakako da je lakše da se sve maksimalno dobro uklopi i stvori što funkcionalniji prostor. Uz jake kontraste boja i tekstualne površine poput mozaika vrlo lepo će se uklopiti glatka i jednostavna sanitarna oprema. Od Vaše mašte i kreativnosti zavise mnogi detalji s kojima u malom prostoru nikako ne treba preterivati ali opet mogu da oplemene i tako mali prostor.Adekvatna rasveta:

U svakoj uređenoj prostoriji jedna od najvažnijih elemenata je osvetljenje. U kupatilu je potrebna nešto jača rasveta i sijalice koje se postavljaju u ostalim prostorijama ovde se preporučuju duplo jače. Akcenat može biti stavljen na različite izvore osvetljenja pa čak i one koji na indirektan način osvetljavaju ovaj prostor. U poslednje vreme sve više su zastupljena LED rasvetna tela sa izuzetnom praktičnošću koja se ogleda u uštedi električne energije.2 glasa ( 3 zvezdica )

Preporučene usluge

Komentari

Ostavite komentar

Ime:
Email:
Tekst: