Spoljna Izolacija Kuće

Najveći izazov svakog arhitekte je je svakako kreiranje spoljne fasade zgrade ili kuće. Ovom zadatku može se pristupiti iz više aspekata jer ne predstavlja samo spoljnu izolaciju već i efektivno sprečavanje nepotrebne potrošnje električne energije i novca. U toku zime uz dobru spoljnu izolaciju čuvate i svu toplotu u kući, a leti može skoro pa dostojno da zameni klima uređaj.

Izolacijom zidova olakšali ste zagrevanje svoje kuće i uštedeli mnogo električne energije. Pored toga poštedeli ste sebe bacanja novca na velike račune za struju jer dobra izolacija smanjuje troškove i do 40 procenata. Pored  zagrevanja i uštede novca dobrom izolacijom možete potpuno promeniti i osvežiti izgled Vaše kuće.

Za postavljanje spoljne izolacije koristi se izolirajući materijal kao što su table stiropora ili mineralna vuna. Nakon što se određeni materijal postavi počinje se sa malterisanjem specijalnog sloja koji štiti od nepovoljnih uticaja. Ovom sloju maltera predhodi postavljanje čelične ili plastične mreže što dodatno ojačava i povećava otpornost na razna oštećenja. Kada birate osobu koja će Vam obaviti ovaj posao gledajte da bude što profesionalnija i pedantnija kao i da Vam odgovara cena same usluge.

Korisna pitanja i saveti:

1. Koja je razlika između vune i stiropora?

- Kada je o vuni reč staklenoj ili kamenoj mineralnoj vuni, radi se pre svega o građevinskom izolacionom materijalu koji nastaje od stakla ili kamena koje su potpuno prirodne sirovine. Vuna je trajna i nepromenljiva. U odnosu na stiropor nije zapaljiva, ima odlične karakteristike kada je u pitanju zvučna i toplotna izolacija, a samo fasada koja ima kamenu vunu spada u negorive fasadne sisteme. Jedna od prednosti je i ta što vuna daje zidovima da dišu.

2. Koliko košta materijal a koliko ugradnja izolacije?

- Nije lako izračunati kompletnu cenu jer pored materijala potrebni su razni lepkovi, mrežice, tiplovi, lajsne, dekorativni malter itd. Ukoliko se odlučite za kamenu vunu morate izabrati i debljinu ploča, ( najčešće se koristi od 8 santimetara) i to će Vas koštati između 15 i 20 eura po kvadratu. Cena se odnosi samo na materijal a dodatni troškovi su cena rada kao i vrsta objekta.

3. Da li je neophodna potpuno ravna površina za lepljenje kamene vune?

- Podloga svakako mora da se proveri pre početka radova. Postoje neka pravila  kojih se treba pridržavati i dozvoljena su mala odstupanja. Kod velikih neravnina zidovi se moraju malterisati. Ukoliko preskočite ovaj postupak podloga se može izravnati i pomoću lepka s tim što se mora dobro voditi računa o sloju lepka koji se nanosi da se ploče od njegove prevelike količine ne bi odvojile i uništile kompletnu fasadu. Svakako se preporučuje dobra ravna podloga.

Ukrašavanje fasade:

Završnu fazu u izolaciji svake kuće predstavlja fasada. Pored dizajnerske fleksibilnosti, izdržljivosti vodite računa da ne prelazi Vaše finansijske mogućnosti kao i da zadovoljava većinu estetskih potreba, kod urbanih sredina da ispunjava očekivanja gradskog čoveka a kod ruralnih sredina da odgovara prirodnom ambijentu.

Način na koji se uradi fasada je poput pečata vremena u kome živimo. Važno je uraditi je tako da što duže traje.

Kako ukrasiti fasadu?

Nakon završene izgradnje kuće na red dolazi fasada i njeno ukrašavanje. Od Vaše kreativnosti može zavisiti čak i izgled cele ulice. Bitno je da se za obradu fasade dobro osmisli način i uzmu sve mogućnosti u obzir. Postoji klasična fasada od opeke ili kamena a može se i farbati. Nešto ređe možete videti fasadu koja je obložena keramičkim pločicama ili drvetom. Najneobičniji način na koji se može obložiti fasada je uz pomoć trave.

Farbanje fasade:

- Ukoliko želite na lakši i jednostavniji način da ukrasite fasadu najbolje je da je ofarbate. Na ovaj način izgled fasade možete menjati skoro svake godine ako želite. Sa potpuno novom bojom ili dezenom veoma jednostavno dobićete potpuno nov izgled Vaše kuće. U poslednje vreme pojavili su se mnogi novi proizvodi i njihove namene o čemu se treba detaljno raspitati pre nego odlučite nešto da menjate. Ukoliko se dobro informišete fasada može dobiti potpuno novi sjaj a vi ćete biti oduševljeni postignutim efektom.

Fasada od drveta:

- Ne tako često  ukrašavanje fasade može se uraditi i postavljanjem drveta. Pored dekoracije može izgledati veoma oplemenjujuće. Svežina i lepota drveta daje jedan poseban i jedinstven izgled fasadi. Drvetom se može obložiti kompletna kuća a veoma interesantno može delovati i ukoliko se oblože samo neki delovi.

Fasada od keramičkih pločica:

- Jedan od načina ukrašavanja fasade je oblaganje keramičkim pločicama što nije tako čest slučaj kod nas, više je zastupljeno u nekim mediteranskim mestima. Ukoliko se radi upravo keramikom obično se oblaže ili cela kuća ili se naglašavaju samo neki njeni delovi poput prozora ili vrata. Kod odabira ovakvih pločica treba posebno obratiti pažnju jer nisu iste kao pločice kojima se oblaže kupatilo ili kuhinja. Pločice koje se koriste za fasadu su dosta lomljive i moraju se uklapati iz čega se može dobiti neobičan mozaik ili poseban dekorativni detalj na fasadi.

Fasada od trave:

- Nešto potpuno novo kada je reč o ukrašavanju fasade su specijalno napravljene travnate pločice - jedan od najskupljih vidova ukrašavanja zidova kuće ali i sve veće interesovanje se javlja. Posebno dizajnirane ploče gde se trava uzgaja kao kod klasičnih travnjaka postavljaju se na odgovarajuću konstrukciju. Proces postavljanja je veoma jednostavan, kao i samo održavanje, a Vi sami birate vrstu trave.
16 glasa ( 3 zvezdica )

Preporučene usluge

Komentari

Ostavite komentar

Ime:
Email:
Tekst: