HomeView All Posts – Whole Post

U većini slučajeva ne možemo da utičemo na veličinu kupatila i raspored elemenata u njemu jer i ukoliko smo sami odabrali ili kupili stan ili ga nasledili uglavnom su to minijaturne prostorije u kojima su uređaji i elementi postavljeni bez ikakvog reda i logike. U tom slučaju važno je znati kako sve ovo može da se ispravi.

Za što jednostavnije i bezbednije korišćenje kompletne kupatilske opreme treba pre svega ispratiti posebna pravila kada je u pitanju ugradnja svakog sanitarnog elementa. Često se možemo susresti sa kupatilima gde je odmah sa vrata postavljena WC šolja, napravljen jako mali prolaz do tuš kabine između lavaboa i veš mašine ili se moraju preskakati pojedini elementi da bi se ušlo u kadu. Svi ovi problemi nastali su usled rigidnih propisa u projektovanju stambenih jedinica koji su doneti pre više od 30 godina a neki se na veliku žalost primenjuju i danas.

U renoviranju kupatila ili izgradnji istog savetuje se sledeće:

Postavka sanitarnih elemenata treba da bude takva da se maksimalno pojednostavi korišćenje svakog elementa zasebno i da se omogući dovoljan prostor oko njih.
• Postavljanje umivaonika blizu vrata se svakako preporučuje samim tim što se on najviše koristi.
• Razmak između WC šolje i zida ili drugih elemenata mora biti minimum 15 cm.
• Ulazak u tuš kabinu treba da bude što lakši.
• Ne preporučuje se ugradnja tuša pod prozorom ili ispod bojlera.
• Kačenje bojlera iznad veš mašine svakako treba izbeći jer se može desiti da bojler procuri.
• Bide treba postaviti pored WC šolje.
• Ugradnja umivaonika zahteva određenu visinu, odnosno postavljane gornje ivice na 85 cm.
• Ukoliko je u nastavku umivaonika veš mašina praktično rešenje može biti ugradna ploča koja će pokriti mašinu a na nju će se postaviti umivaonik.

Pravilan odabir sanitarne opreme:

U proizvodnji sanitarne opreme odavno je došlo do utrkivanja proizvođača kada je reč o dizajnu najnovijih oblika i formi. Naš savet je da se ipak odlučite za jednostavnije, ravne linije koje su ujedno i mnogo lakše za čišćenje i održavanje. Važno je takođe da se dimenzije svakog elementa maksimalno uklope u prostor. Kada je reč o bojama bela je uvek dobitan i nepogrešiv izbor.

U odabiru WC šolje i bidea treba pratiti isti dizajn dok umivaonik spada u nezavisne elemente.
Za vodokotlić postoji dva rešenja, mogu da se ugrade u zid ili da budu vidni. Posebne vodokotliće koji se kače na zid svakako treba izbeći iz više razloga a to je pre svega estetski momenat kao i praktični razlozi. Ukoliko se radi o vidnim vodokotlićima kao delovima WC šolje to su monoblokovi. Kod ugradnje vodokotlića u zid najvažnije je odabrati visok kvalitet i u tom slučaju možete biti bezbrižni.

Najobičnije modele umivaonika čine oni koji se kače na zid i imaju stubove odnosno maske za sifone. Oni su davno prevaziđeni a svakako najzastupljeniji su razni ugradni ili nadgradni koji se mogu naći u najmaštovitijim formama. Ploče koje se postavljaju mogu služiti za odlaganje raznih stvarčica poput peškira, sapuna, čaša i sl. Savetuje se izbegavanje zastakljenih i prohromskih umivaonika jer su oni jako teški i zahtevni za održavanje.

U današnje vreme nudi se zaista ogroman izbor najraznovrsnije kupatilske opreme od najprivlačnijih boja do najneobičnijih oblika i različite finkcionalnosti koje Vas prosto mame da se odlučite upravo za tako nešto. Kupatilo je odavno postalo mesto kome se s posebnom pažnjom prilazi pri uređenju i gde ukućani sa zadovoljstvom provode vreme u uživanju, opuštanju, ulepšavanju…

Ugradnja tuševa i kada:

Ukoliko i dalje razmišljate da li da u svoje kupatilo ubacite kadu ili tuš kabinu evo nekih pitanja u kojima možete potražiti odgovor:

– Koliko vremena uopšte imate za uživanje u penušavoj kupki i ležanju u kadi?
– Kolikim prostorom raspolažete i da li dimenzije kupatila više odgovaraju kadi ili tuš kabini.
– Kakve su Vaše navike?
– Da li imate malu decu i kako se ona kupaju?

Kod izbora tuš kabine najbolje rešenje je keramička kada. Plastična je teška za održavanje i može se vrlo lako oštetiti što nije slučaj sa emajliranom. Kabina je najadekvatnija da se njome zaštiti i kada i tuš kabina a plastične zavese svakako treba izbeći. U prostoru za kupanje ne treba postavljati previše polica koje Vam mogu smetati ili Vas povrediti. Uz tuš se preporučuje ozidati banak čime se dobija na prostoru a ujedno se može odložiti sva neophodna kozmetika. Mat ili strukturna stakla na vratima kabine su praktična stvar jer je održavanje prozirnih jako zahtevno. Kvalitet kliznih šina je od presudnog značaja za što duži vek kabine.

Hidromasažne tuš kabine i đakuzi kade:

Svim kadama i tuševima koji imaju hidromasažne mlaznice dat je isti naziv –đakuzi. Samo ime vezano je za italijansko – američku fabriku “Jacuzzi” koja je prva započela njihovu proizvodnju. Dugi niz godina ova fabrika je bila jedina na tržištu dok se proizvodnja nije proširila i na druge zemlje Kanadu, Kinu i ostale. Naravno da se ne radi o proizvodima istog kvaliteta a u tome Vam cena dodatno može pomoći. Tehnički kataloški podaci kao i mnogi iskusni trgovci u salonima sanitarne opreme mogu Vam pomoći i predočiti osnovne karakteristike svakog modela. Za one najzahtevnije tu je razna dodatna oprema poput televizora u kabini, telefonske veze, efekta saune ili turskog kupatila kao i višebojne rasvete.

Dimenzije kupatila direktno utiču na oblike i dimenzije kada i tuš kabina. Od broja i položaja mlaznica zavisiće stepen uživanja prilikom kupanja ili tuširanja a ujedno mogu pružiti i terapeutske usluge. Jedino i najvažnije je da obezbedite dovoljnu količinu tople vode koja će opslužiti hidromasažnu kadu ili duži boravak u hidromasažnoj tuš kabini. Treba unapred imati u vidu da zapremina bojlera od 80 litara neće biti dovoljna već se u ovom slučaju preporučuje ugradnja protočnog bojlera.

Sve što je preostalo je da maksimalno uživate u ovom prostoru.

Kako je nastala jedna od najlepših bašti u našoj zemlji?

U ovom dvorištu, u jednom manjem gradu u Srbiji,nalaze se svi baštenski elementi: veličina, konfiguracija i maštovita i energična vlasnica. Njena priča počinje ovako:

” Sa sređivanjem bašte krenulo je odmah nakon mog zaposlenja. Od svoje prve plate odvojila sam novac za kupovinu sadnica voća a nakon toga posadila četinare, ukrasno šiblje i vinovu lozu . Neko izvesno vreme sam se držala početnog koncepta a nakon listanja raznih časopisa, mnogih saznanja i stečenog praktičnog iskustva došlo je do izmene prvobitne zamisli. ”

Cela njena priča krenula je kao pronalaženje idealnog mesta za skretanje misli sa loših stvari koje su joj se u životu desile pa samim tim i formiranje njene bašte tada identično je današnjem izgledu na šta je ona posebno ponosna.

Nakon sadnje četinara, listopadnog drveća i ukrasnog šiblja usledilo je pravljenje jedne prelepe fontane koja je u potpunosti oplemenila ceo vrt. Ova fontana predstavlja pravi spas u vrelim letnjim danima a njen izgled prosto očarava. Uz fontanu koju je ova vredna žena sama ozelenila stoje i leje sezonskog cveća i perena u koje se ulaže dosta rada i truda kako bi se održali uprkos visokim temperaturama. Oformljen travnjak sa zemljom donetom iz rečnog korita očišćenom od kamenja i šuta je prosto za divljenje.

“Kompletno sređivanje dvorišta je zahtevalo prvenstveno sređivanje jednog zapuštenog poljoprivrednog domaćinstva. Ceo proces nije bio nimalo lak a da bi sve mogla da uredim onako kako sam zamislila bilo je potrebno mnogo odricanja. Bilo je potrebno mnogo godina i previše posla da bi se sve sredilo onako kako sam ja to želela. Na kraju trud se isplatio. Sve ovo što sada vidite je jedan moj poseban svet, pravi mali raj na Zemlji. ”

Kao poborniku lepote u svakom smislu te reči i potrebe za životom u što boljem i lepšem ambijentu i životnom prostoru ova žena je pokazala da sve u životu što radite to uradite od srca i da to ima nekakvog smisla. Uz mnoštvo biljaka, raskošnog drveća i cveća svako dvorište može izgledati čarobno.

Kako započeti sopstvenu baštu:

– Preporučuje se da prvo počnete sa manjom baštom jer veće površine mogu da Vas uplaše i odgovore od cele zamisli. Najbolje je da odaberete jedan sunčani deo u svom dvorištu dimenzija 5×5.

 

– Prvo i najvažnije je ukloniti sav korov iz dvorišta. S obzirom da se može iznova pojaviti važno je da ovu biljku držite pod kontrolom i nedate joj da bude prisutna u Vašoj bašti.

– Sledeći korak podrazumeva prevrtanje zemlje lopatom kako bi omekšala. U tvrdoj zemlji cveće će teže izrasti. Ako Vam je zemlja u dvorištu previše tvrda preporučuje se polivanje vodom pre nego se počne sa okopavanjem (najbolje zemlju natopiti vodom dan ranije). Savetuje se i ubacivanje veštačkog đubriva pre same sadnje.

– Pre nego što zasadite cveće obavezno zemlju polijte vodom jer suva podloga nije dobra za korenje cveća.

– Kada ste u svemu ovome početnik svakako je bolje da se opredelite za cveće iz odgajivačnica nego za sadnju semena.

– Od velike važnosti je pravilan odabir biljaka koje će uspeti na podneblju u kojem živimo. Sadnja egzotičnih biljaka se preporučuje za neke ipak iskusnije baštovane.

– Navodnjavanje zemlje nakon sadnje biljaka se podrazumeva a đubrivo se ne sme dodavati sve dok se ne pojave mladice.

– Sve što Vam je nakon toga preostalo je da uživate u plodovima svog rada i pratite biljke kako rastu uz naravno adekvatnu negu i održavanje.

Najlakši način da sami napravite fontanu:

Za početak Vam je potrebna mini potopna pumpa po mogućstvu manja jer njenom gabaritu treba prilagoditi keramičku posudu (obično litarsku) i postaviti je u udubljenje tako da se pumpa sakrije. Uz sve to potreban je manji bokal (može i glineni), kamenčići i nekoliko cevčica. Pumpu postaviti na dno a pošto većina ima vakumski prilepak to je ujedno i olakšavajuća okolnost. Na gornjem delu pumpe što je ujedno i mesto gde izlazi voda treba zalepiti bakarnu cev uz pomoć plastičnog pištolja. Cev pre toga treba začepiti na samom vrhu a izbušiti sa strane. Kraj cevi treba da pogodi sredinu bokala a oko pumpe poslagati kamenčiće, dve kamene ploče sa rupama veličine cevi. Zatim ih treba nanizati, bokalić postaviti na vrh sa takođe izbušenom rupom u promeru cevi. Kamenčićima prekriti kabal od pumpe. Na kraju Vam jedino preostaje da naspete vodu, uključite pumpu i uživate u svom malom remek delu.

U svakom relevantnom istraživanju sprovedenom u našoj zemlji može se doći do zaključka da svaka prosečna porodica u poslednjih nekoliko godina nije mogla sebi da priušti obnavljanje bele tehnike ili nameštaja u svom domu kako bi sebi obezbedila bolji i prijatniji život i boravak u životnom prostoru.

S obzirom na prosečnu starost automobila koja je između 10 i 15 godina pretpostavka je da je u pitanju nešto manje godina za belu tehniku (televizor ili veš mašinu). O uređajima poput mašine za sušenje veša ili pranje posuđa da ne poinjemo jer se o tome mnogo puta govorilo kao o dodatnom luksuzu.

Kupovina bele tehnike nekad i sad:

U poređenju sa davnim danima bilo je logično da se u današnje vreme promene mnoge navike i polako stvore uslovi za bolji i normalniji život. S povratkom potrošačkih kredita, mogućnosti odloženog plaćanja stvorili su se uslovi za obnovu i kupovinu kompletne bele tehnike za Vaš dom. I pored pada standarda kao i kvaliteta i pravih vrednosti proizvoda ljudi se trude da sebi obezbede što bolje uslove za život i opredele se za one proizvode koje im finansijske mogućnosti pružaju.

Mnogo godina pre se tehnička roba kupovala preko oglasa ili od raznih prodavaca i preprodavaca koji su nalazili načine da izbegnu policiju i carinu i uvezu robu iz drugih zemalja po povoljnim cenama. Danas je situacija malo drugačija. U surovoj tržišnoj utakmici svoje mesto su već duže vreme našle razne prodavnice sa polovnom tehničkom robom i nameštajem. Samo u Beogradu ima već dosta prodavnica sa remontovanom belom tehnikom kao i veći diskont u kome se može naći npr. “računar za svaki džep”. U velikoj ponudi se i dalje mogu naći razni uređaji preko oglasa od veš mašine do šporeta i sl. Postoji mogućnost čak i naručivanja određenog modela ili proizvođača kao i obavezna dostava na kućnu adresu uz garanciju od oko jedne godine.

Prodavnice polovne bele tehnike:

Što se tiče asortimana on je zaista veliki, cene su maksimalno prilagođene i snižene. Tako se mogu naći različiti modeli zamrzivača, frižidera i ostalih uređaja po trostruko nižim cenama u odnosu na novu belu tehniku. I pored mogućnosti kupovine novih uređaja na odloženo plaćanje mnogi se ipak odlučuju za polovne i znatno jeftinije. Ovde se može naći prilično kvalitetna a jeftinija bela tehnika.

Ova vrsta radnji ima sve veću potražnju i posećenost. Pored kompletne aparature za Vaš dom u njima se može naći najraznovrsniji polovni nameštaj od raznih komoda, kredenaca, stočića, kreveta, kuhinjskih elemenata i sl.

Tako na primer za oko 50 eura može se kupiti solidna mašina za veš remontovana i dobro očuvana ili za upola manje novca stara ali kvalitetna drvena komoda. Nažalost ima dosta onih onih koji u nemogućnosti da opreme svoju kuću ili stan pribegavaju starom ali povoljnijem nameštaju i beloj tehnici i na taj način pružaju sebi sve što je potrebno za normalan život.

Jedan od trgovaca ovakve robe i vlasnik radnje govori da ovde apsolutno nema govora da se radi o robi za sirotinju. Vrlo često se dešava da su kupci oni kojima nisu uskraćene finansijske mogućnosti ali se ipak odlučuju za uređaje i po pet puta jeftinije a vrlo često gotovo istog kvaliteta kao neki potpuno novi.

Mnogi proizvodi u radnjama polovne bele tehnike su veoma malo korišćeni, s obzirom da se u zemljama Zapada pre globalne krize bela tehnika jako često menjala. U nekim našim domovima mogu se naći veš mašine starosti i po 30 godina.

Nešto drugačije mišljenje ima tržišna inspekcija:

Oni smatraju da kod polovne robe nema potrebnog atesta čime se ovakva roba smatra ne bezbednom i rizičnom za upotrebu bez obzira na znatno povoljniju cenu. Propisi koji su doneti i u kojima je zabranjen uvoz polovne robe smatranom kao opasnim otpadom, učinilo je da se ova roba na neko vreme nađe na crnoj listi među kupcima. U toj zabrani došlo je do podele javnosti. Jedni su smatrali da se treba odbraniti od evropskog otpada dok su se drugi držali teze o zloupotrebljavanju ekologije i zaštiti uvozničkog lobija od strane države.

Korišćena tehnika i njen uvoz za lične potrebe je dozvoljen i to u određenim količinama. Mnogi gastarbajteri kada se vraćaju tj. sele iz inostranstva prebacuju celo svoje pokućstvo pa se tako mogu naći u prodaji mnogi korišćeni uređaji i aparati iz Nemačke, Austrije, Italije i drugih zemalja.

Oštećena roba:

Veš mašine, šporeti, frižideri i ostala bela tehnika sa manjim ili većim oštećenjima prilikom transporta naišla je na sve veću potražnju kod nas. Tako se kod mnogih domaćih trgovaca po ugledu na kompanije na Zapadu organizuju velike rasprodaje i akcije ovakvih aparata. Pri kupovini ovakve robe može se uštedeti i do 60 procenata u odnosu na kupovinu nove neoštećene robe. Mnoge fabrike iz Italije, Španije i Francuske direktni su izvoznici robe sa oštećenjem jer im je pre svega potpuno neisplativo njihovo skladištenje a mnogo isplatljivija rasprodaja po nižim cenama za šta su zainteresovane sve trgovine u svim delovima sveta.

Najvažnije za svaki klima uređaj je na prvom mestu funkcionalnost. Da bi uređaj zadovoljio te kriterijume potrebno je da se vodi računa o kvadraturi prostora tj. površini kao i vrsti objekta (da li su u pitanju stambene ili industrijske prostorije).

Na koji način odabrati odgovarajuću jačinu uređaja:

– Prostoru između 20 i 35 m2 potreban je klima uređaj od 9000Btu jačine.
– Od 35 – 60 m2 jačina uređaja treba da bude 12000Btu.
– Od 80 – 110 m2 odgovara klima jačine 24000Btu.

Kada je reč o nepovoljnim faktorima za postavljanje tu se pre svega misli na sunčanu stranu, veće staklene površine ili izuzetno loš raspored prostorija. U ovakvim situacijama preporučuje se konsultovanje sa stručnim licem kako bi pronašli što bolje rešenje.

Sledeća važna stvar je odgovarajuća snaga tj kapacitet grejanja ili hlađenja uređaja. U kućnoj upotrebi potreban je klima uređaj sa rasponom snage između 2,5 i 5 kW. Poželjna snaga može se izračunati deljenjem kvadrata prostora sa 10.

Osnovna funkcija klima uređaja:

U sparnim danima naročito ukoliko se živi u gradu, gde su temperature iz dana u dan sve više, sve veća sparina i vlaga gotovo je nezamisliv bilo koji prostor (stambeni ili poslovni) bez rashladnih uređaja. Ovo je odavno postao neizbežan uređaj za radne prostore kao i privatne uz sve ostale kućne aparate. Pored spasa od vrućina i žege ovi uređaji mogu služiti i za grejanje ili samo dogrevanje u prelaznim dobima u toku godine.

Ugradnja, vrste uređaja, prednosti i mane:

U prozorske klima uređaje spadaju modeli sa zajedničkim kućištem za sve delove. Oni se postavljaju iznad prozora i vrata i dosta ređe se kupuju.

U velikoj prednosti su split sistemi koji imaju odvojene jedinice (spoljnu i unutrašnju). Što se tiče prednosti ona se najviše ogleda u smanjenoj buci, znatno boljoj raspodeli strujanja vazduha kao i boljem uklapanju delova u unutrašnjem prostoru. U ovom slučaju pruža se mogućnost postavljanja po želji a da to ne mora da bude spoljni zid ili deo iznad prozora. Unutrašnje jedinice mogu biti, plafonske, zidne, kasetne ili podne.

Kod podno plafonskih hlađenje je najravnomernije i idealne su kod spuštenih plafona ili velikih prostorija. U odnosu na broj unutrašnjih jedinica vrši se podela na monosplit klima sisteme sa jednom spoljnom i jednom unutrašnjom jedinicom, i multisplit sisteme koji su namenjeni za više prostorija i imaju jednu spoljašnju a više unutrašnjih jedinica.

Odabir mesta za postavljanje:

Važna je pre svega udaljenost jedinica. Preporučuje se što manja kako bi se ujedno smanjili i troškovi montaže. Kod unutrašnje jedinice potrebno je birati mesto najbliže izvoru el. energije kao i da bude postavljena tako da ne duva direktno na mesto gde sedite.

Odgovarajući klima uređaj:

Odluka o kupovini klima uređaja vrlo često se donosi preko noći, kada se usled velikih vrućina dugo vrtite po krevetu, ne možete da spavate i ujutru ustanete umorni. Da bi problem rešili na adekvatan način važno je odabrati uređaj koji će ispuniti sve Vaše potrebe.

Mogućnosti su zaista raznovrsne, samim tim što je izbor uređaja ogroman od velikog broja proizvođača preko tipova, modela do različitih cena. Pod osnovnim mogućnostima ovih uređaja smatra se filtracija i hlađenje vazduha uz različit broj i vrstu filtera što zavisi od proizvođača i modela. Razlika postoji između elektrostatičkih filtera, plazma, biofuzijskih, NANO, trostrukih, fotokatalitičkih, dezodorirajućih i mnogih drugih. Na ovaj način dolazi do otklanjanja mikroskopski sitnih nečistoća, prašine, čestica dima cigareta, polena , grinja i životinjskih dlaka.

U dodatne mogućnosti pored hlađenja spada grejanje kao i ventilacija ili odvlaživanje prostora. Najnovije generacije klima uređaja krase brojne dodatne funkcije poput vremenskog programiranja, najtišeg mogućeg rada, eleminisanje svih neprijatnih mirisa, senzora pokreta i sl. Pored ovih prednosti ističe se i znatna ušteda električne energije , jednostavna montaža kao i sve manje dimenzije uređaja. Među najtanjim klima uređajem spada model od 15 santimetra. Kod ovakvih i sličnih modela svakako da se radi o znatno višoj ceni ali se oni svakako isplate kada se gleda dugoročnije, jer štede energiju a pri tom čuvaju naše zdravlje.

Uz navedene statičke klima uređaje mogu se odabrati i pokretni gde ne dolazi do izbacivanja kondenzovane vlage iz prostora, već se ona skuplja u posudici koja se redovno prazni. Vrlo praktično rešenje mogu biti uređaji sa mogućnošću pomeranja mada se mogu izdvojiti i nedostaci u vidu zanemarivanja pravilno postavljenog uređaja i optimalne cirkulacije i usmerenosti vazduha.

Korisni Saveti:

-Razlika u temperaturi spoljnjeg i unutrašnjeg prostora ne bi trebalo da bude više od 5 ili 6 stepeni kako ne bi izazvali kijavicu, prehladu i bolove u mišićima i zglobovima.

– Treba izbegavati izloženost direktnom strujanju hladnog vazduha kao i često izlaženje il ulaženje u klimatizovan prostor.

– Filteri i posude moraju biti besprekorno čisti kako prašina, polen i druge nečistoće ne bi dolazile u kontakt sa vazduhom koji cirkuliše u prostoriji.

– Kod većine klima uređaja funkcionisanje se zasniva i na regulaciji vlage a ova funkcija je svakako važna i treba se koristiti pre svega jer je zdrava i prirodna naročito u prostorima gde ima male dece.

Nešto više o energetskoj efikasnosti:

U današnje vreme radi se o znatno većoj vrednosti nego što je to bila problematika kod nekadašnjih rashladnih sistema za hlađenje. Pre svega misleći na aktuelne i buduće okvirne političke i zakonske uslove Evropske Unije (kao npr, direktiva o ukupnoj energetskoj efikasnosti zgrada). U odnosu na ta pravila klimatizacija i rashlađivanje moraju imati veliki doprinos uz energetski efikasnu tehniku postrojenja.

Do energetske efikasnosti se dolazi prvenstveno preko faze planiranja kao i posmatranja životnog ciklusa. Uz savremenu automatizovanu tehniku dolazi do adekvatne regulacije, dijagnoze i optimalizacije postrojenja uređaja. Uz pravilnu tehniku automatizacije dolazi do važnog doprinosa u energetskoj efikasnosti pogona postrojenja. Pod sledećim postulatima smatra se ispravnost i usklađenost funkcionisanja tehnike postrojenja i automatizacije.

Na koji način održavati klima uređaje:

Da bi uređaj bio ispravan i pravilno funkcionisao obavezno je redovno održavanje tj, servisiranje uređaja. U to spada provera i dopuna freona kao i detaljno čišćenje i pranje delova unutrašnje jedinice uz odgovarajuća dezinfekciona sredstava. Preporuka je da servisiranje obavlja ovlašćeni servis.

Da biste odabrali odgovarajući frižider potrebno je ipak nešto više strpljenja, istraživanja i vremena. Sa kvalitetnim uređajem mogu se smanjiti troškovi električne energije, kupovina namirnica, a u nekim slučajevima može se i povećati prodajna cena stana ukoliko ga prilikom selidbe ostavljate.

Postoji nekoliko koraka na koje treba obratiti pažnju prilikom odabira frižidera:

Na prvom mestu važno je znati koliki prostor Vam je potreban za odlaganje namirnica. Logično je da je porodicama sa manjim brojem članova potreban nešto manji prostor.

Prostor u kojem treba smestiti ovaj uređaj treba precizno izmeriti. Podjednako je važna visina, širina i dubina kao i prostor za neometano otvaranje vrata. Treba izbeći preterano velike ili previše male uređaje koje teško da možete uklopiti u već određeni prostor u Vašoj kuhinji. Što se tiče standardne dubine ona je 60 santimetara, mada u slučaju viška slobodnog prostora možete se odlučiti i za dubinu od 80 cm. Pregrade kao i sam sadržaj frižidera određuju njegovu visinu koja je između 50 i 210 santimetra. Kada govorimo o širini ona je od 60 do 100 santimetara. Od kapaciteta frižidera zavisi i raspored namirnica u njemu i nikako ga ne treba pretrpavati jer se na taj način sprečava cirkulacija vazduha. U nedostatku prostora najbolje rešenje su frižideri visine oko 160 santimetara i dubine i širine 60 x 60 koji imaju jednu pregradu. Pojedini modeli dosežu visinu i do 2,5 metara i zapreminu do 350 litara. U njima zaista možete smestiti ogromne količine hrane i čuvati je na razne načine ali ono što se može zameriti ovakvim modelima su nepristupačni gornji delovi i police naročito za one nižeg rasta ili decu. U velikoj kuhinji može se ubaciti i dosta širi model (širine 1 metra) kao i model sa dvoja vrata i zapreminom između 300 i 650 litara.

Konfiguracija samog uređaja je nešto na šta takođe treba obratiti pažnju. Tu pre svega možete birati razne kombinacije frižidera i zamrzivača. Deo za zamrzavanje uglavnom zauzima manju površinu a može se i prilagoditi Vašim potrebama. On je smešten u gornjem ili donjem delu a može se odabrati posebno zamrzivač koji će biti smešten uz frižider i izgledati kao jedan uređaj. Kod frižidera je od velikog značaja raspored i broj pregrada. Uređaji mogu biti sa jednom i više pregrada a pojedini modeli imaju i mali friz koji može poslužiti za zamrzavanje manje količine mesa. Kod najpopularnijih modela uglavnom je reč o dve pregrade i imaju jedna ili dvoja vrata. Najveća prednost ovakvih frižidera su duple komore gde se prilikom otvaranja jednih vrata ne menja temperatura u drugoj komori što ujedno pomaže i u štednji el. energije. Najveći prostor u frižideru zauzima hladna komora gde je ujedno smešten najveći broj pregrada. Police su uglavnom staklene, jednostavne za čišćenje a na izgled veoma lepe. Važno je takođe i podešavanje visine pregrada.

Sledeći korak podrazumeva još neke od karakteristika ovog uređaja kao što je npr. deo za pravljenje leda, filtriranje vode, kontrolisanje vlažnosti namirnica gde se produžava svežina povrća i mesa i dr. Iz tog razloga kupovina frižidera zahteva pre svega praćenje navika u ishrani , kupovini i uopšte životnim navikama.

U sistemu odmrzavanja sve je regulisano automatski. Razlikuju se dva sistema – nezamrzavajući i sa kapljicama. Vlaga se skuplja u prostoru zadnjeg dela odnosno zida frižidera i kapljice se slivaju u specijalnu posudu. Preporuka je da se i pored toga uređaj odmrzava barem dva puta u toku godine. Cena ovakvih frižidera je znatno povoljnija u odnosu na druge modele. Kod nezamrzavajućeg sistema cirkulacija vazduha se obavlja u samoj komori. Nema stvaranja inja i uspostavljena je jednaka temperatura u celoj komori. Za kondenzaciju vlage zadužen je specijalan rashladni uređaj i posebna posuda.

Friz i njegova mogućnost u održavanju određene temperature svakako su bitan faktor u radu i efikasnosti ovog uređaja. Za čuvanje namirnica minimum 7 dana mora se obezbediti temperatura od – 6 stepeni i ovde je reč o uređajima sa jednom zvezdicom. Sa temperaturom koja iznosi -12 mogu se čuvati namirnice i do 30 dana i ovi frižideri imaju dve zvezdice. Temperatura od -18 stepeni C odgovara frižiderima sa tri zvezdice i čuvanju hrane do 90 dana. Ukoliko postoji mogućnost za podešavanjem temperature ispod -18 stepeni namirnice mogu stajati i do godinu dana (frižideri sa četiri zvezdice).

• Ponuda i cene mogu biti veoma različite i svakako se preporučuje detaljno pretraživanje svih prodavnica, velikih marketa ili akcijskih ponuda raznih stranih proizvođača na našem tržištu. Treba obratiti pažnju i na cenu troškova isporuke kao i same instalacije.

• Ukoliko ste se odlučili za neki model najvažnije je da se dobro informišete o svakoj njegovoj karakteristici kako ne bi napravili pogrešan izbor.

• Garancija je nešto najvažnije prilikom kupovine bilo kog uređaja. Obično je reč o garanciji od godinu dana na sve delove i pet godina na kompletan sistem frižidera.

Dodatni korisni saveti:

Izgledu kompletne bele tehnike se u poslednje vreme posvećuje dosta pažnje pa se tako frižider može birati u nekoliko boja kao što je bela, crna ili badem. Time se pružaju razne mogućnosti kako da uklopite uređaje sa postojećim izgledom Vaše kuhinje i ostalim enterijerom. Lepa i funkcionalna kuhinja može biti samo ponos svake domaćice. Pri kupovini bele tehnike obavezno treba proveriti da uređaj nema ogrebotine ili neka veća oštećenja.

Koliko je zapravo važna energetska efikasnost uređaja:

Pri kupovini rashladno zamrzivačkog uređaja posebnu pažnju treba obratiti na klimatski razred koji se nalazi na nalepnici. U ponudi pojedinih renomiranih proizvođača mogu se naći uređaji koji rade i u nekim ektremnim uslovima kao što su temperature iznad 40 stepeni. Efikasne komponente, kompresori, kondenzatori i isparivači zaduženi su za pružanje potrebne temperature od oko 4 stepena za frižidere i -18 stepeni za zamrzivače.

Kod visokih energetskih vrednosti oznake su A, A+ i A++. Ovde je svakako reč o najštedljivijim aparatima i najvišom energetskom efikasnošću. Kod mnogih uređaja sa visokim kvalitetom je izražena odlična toplotna izolacija, kvalitet vrata kao i najsavremenije komponente rashladnog sastava i elektronske regulacije koja utiče na smanjenu potrošnju električne energije.

Imate novu ili ste renovirali staru garažu? Sada su Vam potrebna odgovarajuća vrata. U dilemi ste koju vrstu vrata odabrati i ne znate koja su najbolja? U svim ovim ne tako jednostavnim pitanjima treba doći do konačne odluke a jedini pravi način je obratiti pažnju na dosta stvari pri izboru.

Prvo i najvažnije je da precizirate kakvu vrstu odnosno tip vrata želite za svoju garažu. Tu se pre svega misli na vertikalno ili horizontalno otvaranje, sa daljinskim upravljanjem ili bez i sl. Preporuka je svakako da ako ste u prilici odaberete vrata sa daljinskim upravljanjem. Treba znati da ona nisu previše skupa u odnosu na obična vrata koja to nemaju, a svakako mnogo jednostavnija i efikasnija za korišćenje i upravljanje njima.

Većina proizvođača se trudi da svakom klijentu maksimalno izađe u susret, pa u prilog tome govori mogućnost dizajniranja vrata po sopstvenoj želji i potrebama.

Ugradnju segmentnih garažnih vrata prati činjenica da su idealan izbor kod ograničenih prostornih prilaza. Ovo su ujedno i najzastupljenija i najadekvatnija vrata za svaku garažu pre svega jer pružaju mogućnost parkiranja automobila tik uz njih i maksimalnog iskorišćavanja prostora. Pored toga mogu se ugraditi fotoćelije na nekoj određenoj visini i sprečiti neželjene povrede Vaših mališana koji se mogu naći pored vrata dok se ona zatvaraju.

Vrste materijala u izradi garažnih vrata:

Još jedna veoma bitna stvar prilikom odabira garažnih vrata je vrsta materijala koja se koristi u njihovoj izradi. Jedan od najpopularnijih materijala je plastika od kojih se izrađuju rolo vrata. Osnovne karakteristike ove vrste vrata je jednostavno održavanje i dugotrajnost. Ukoliko se odlučite za čelična vrata treba znati da je njihova cena nešto viša ali i mnogo duže traju. Drvena vrata mogu biti idealna za uklapanje u enterijer ali s obzirom da su veoma podložna deformaciji zbog različitih vremenskih uticaja nisu baš najidealnije rešenje. U izradi garažnih vrata može se koristiti i providni materijal kao što je fiberglas, što je naročito dobro kada u garaži nema osvetljenja.

Savetuje se da se pre donošenja konačne odluke i izbora svakako razmotre sve mogućnosti. Potrebno je takođe da se obrati pažnja i na sam spoljašnji izgled objekta. Tako na primer za starinski izgled kuće nikako neće odgovarati da vrata budu čelična već se preporučuje drvo kao materijal koji će se adekvatno uklopiti. U ovom slučaju treba imati u vidu da su drvena vrata najzahtevnija za održavanje jer mogu brzo da se deformišu. Neutralna varijanta kao što je fiberglas bio bi mnogo bolji izbor jer se poput drveta uklapa u ovakav eksterijer.

Vrata koja imaju daljinsko upravljanje su apsolutno pravi izbor jer i bez obzira na nešto veću cenu imaju mnogo više prednosti. To će se naročito pokazati u zimskom periodu jer nećete morati da izlazite iz svog automobila da biste otvorili vrata.

Prilikom odabira materijala treba dobro sagledati sve prednosti i mane. U slučaju da imate iskustva u majstorlucima poput izrade vrata, postoji mogućnost da sami napravite i ugradite recimo rolo vrata. Svakako najsigurnijom varijantom smatra se ukoliko posao prepustite stručnim licima i odaberete proizvođača koji u ovom poslu ima dugogodišnje iskustvo i visok kvalitet proizvodnje. Upoređivanje cena i modela ne može biti na odmet naročito jer u poslednje vreme visoka cena ne opravdava uvek i visok kvalitet. S obzirom da se garažna vrata ne kupuju i menjaju često izuzetno je važno da se isprati svaka karakteristika, kvalitet materijala kao i povoljna cena.

Različite vrste garažnih vrata:

Ugradnja segmentnih vrata:

S obzirom na smer otvaranja i samog pomeranja ove vrste vrata pod pravim uglom ona pružaju maksimalno korišćenje celog unutrašnjeg prostora garaže. Sam naziv ovih vrata ukazuje na segmente odnosno ploče koje su izolovane penom i mogu biti različite debljine celom dužinom spoljašnjeg okvira hermetički zatvaraju vrata i pružaju maksimalnu toplotnu izolaciju u prostoru.

Postavljanje rolo vrata:

Ovo je jedno od funkcionalnijih rešenja. Na prvom mestu znači velika ušteda prostora kako za njihovu ugradnju tako i za njihovo funkcionisanje. Uz kompaktnu izradu i njihovo vertikalno kretanje bez plafonskih vođica rolo vrata su idealno rešenje za male garaže i kratke vozne prostore. Ušteđeni prostor pod plafonom može se dodatno iskoristiti.

Postavljanje podiznih vrata:

Podizna vrata su dokazala više prednosti, među kojima se na prvom mestu ističe trajna, savremena i stabilna konstrukcija sa sigurnim i laganim rukovanjem. Za otvaranje ovih vrata nije potreban nikakav napor, što je dodatna prednost u samoj konstrukciji kao i odabiru kvalitetnih opruga.

Metalna vrata:

Najveća prednost metalnih vrata su sama konstrukcija uz galvanizirane elemente i oplatu od čeličnog lima. Ova vrata imaju snažnu čeličnu konstrukciju i izuzetno pouzdano bravljenje čime se poboljšava sigurnost. Mogu se naći u 8 različitih boja.

U uređenju stambenih ili poslovnih prostorija dosta pažnje se posvećuje mnogim elementima dekoracije i detalja koji svaki prostor može načiniti jedinstvenim. Kao jedan od važnijih elemenata u uređenju su svakako zavese. Prostor bez njih može delovati apsolutno odbojno i hladno i definitivno su jedan od nezamenljivih delova svake prostorije.

Naše tržište je zaista bogato ogromnim izborom materijala visokog kvaliteta. Zavese mogu biti sa različitom prozirnošću, težinom, bojom, dezenom, poput organdina zavesa sa olovom, markizet zavesa, od pliša, svile, pamuka, viskoze, mogu biti klasične, dečije i mnoge druge. Pored adekvatnog odabira materijala podjednako je važan i način na koji se one kače, kakve mehanizme pomeranja imaju kao i kontrolu svetlosti koja se dobija u prostoru. Kod klasičnih zavesa kačenje je uglavnom na garnišne a mogu biti i sa visoko kvalitetnim i pouzdanim sistemima kao što su panel, rolo i rimske zavese – u poslednje vreme sve popularnije. Kod paketa i plise zavesa postoji mogućnost šivenja po meri prozora od materijala po Vašem izboru. Montaža mehanizama vrši se na zid ili plafon.

Sa lepom zavesom ukrasićete svaki prostor a na svakoj zavesi možete dodatno staviti ukras poput raznih šnala, magneta, sistema za kačenje i drugih dizajnerskih rešenja koja će omogućiti slobodan pad zavese ili blago uklanjanje sa prozora.

Ukrasi za zavese:

Posebne kukice za zavese služe za još jednostavnije postavljanje i skidanje zavesa a da pri tom ne zahtevaju dodatno porubljivanje i našivanje trakastih omči ili nekih drugih sistema za vešanje. U ovom slučaju jedino je važno da se postavi garnišna na koju se navlače magnetni držači. Zavesa može biti od bilo kojeg materijala. Kačenje zavese je brzo i jednostavno – potrebno je samo da se zavesa uhvati magnetima za krajeve koji su međusobno povezani.

Bočni držači zavesa odnosno način na koji se pridržavaju draperije jedan je od starih metoda zamračivanja prostorija. U današnje vreme ovi detalji služe više kao ukras i mogu da naglase prozor a da ga pri tom ne pokriju u potpunosti. Ovakve draperije kače se na bočnim stranama uz pomoć ukrasnih držača. Oni mogu biti jako interesantni i efektni i od sasvim obične, neprimetne zavese mogu načiniti lepu i atraktivnu a pri tom ceo enterijeru pružiti neku posebnu snagu. Držači mogu biti vezani za zid ili stajati zasebno kao šnala za kosu. Uz njih ne samo zavesa već i kompletan ambijent dobija na raskošnom izgledu. Motive treba uklopiti uz enterijer i mogu biti dečiji, modernistički, minimalistički, klasični i sl.

U odabiru zavesa kao i drugih detalja u prostoru važno je pridržavati se pojedinih pravila i uputstava. Tako se na primer podrazumevaju 2 dužine zavesa koje su pravilne – do prozorske daske ili do poda. Teško da će neko drugo rešenje izgledati dobro. Od visine zavese zavisi isticanje visine ili širine zidova i prozora. Kod dugačkih zavesa treba voditi računa da se ne vuku po podu i skupljaju prašinu već da budu barem santimetar izdignute. Tako se i kod kraćih zavesa preporučuje dužina pola santimetra iznad daske prozora.

U odabiru materijala važno je sledeće:

– Na prvom mestu cena samog materijala.
– Način obrade.
– Da li imaju postavu?
– Da li će Vam pružiti dovoljnu toplotnu i zvučnu izolaciju?
– Da li mogu delimično ili potpuno da zamrače prostor?

Kada je reč o izgledu treba se odlučiti za određenu boju, vrstu tkanine, dužinu, način kačenja, širinu, nabore i još mnogo drugih detalja kako bi je maksimalno uklopili u enterijer.Ukoliko se zavesa po Vašoj želji i merama prozora šije, svakako da je mnogo bolje imati veliku količinu povoljnijeg materijala nego premalo onog koji je dosta skup.

Za kraće zavese se ne preporučuju teški materijali i krupni uzorci. Može se napraviti izuzetak jedino u slučaju idealnog uklapanja u celokupan enterijer ili slaganju sa uzorkom tapeta. Posebna pažnja se mora usmeriti na zavese sa uzorkom jer je najvažnije da budu dobro skrojene.

Vrste tkanina:

Nekada preveliki izbor kao i različiti dezeni i uzorci mogu stvoriti neodlučnost. Kada se odlučite za jednu boju tu svakako ne možete pogrešiti.

Odabir zavesa nije isti kada je u pitanju kompletno uređena prostorija i kad je potpuno prazna. Obojenim zidovima i već nameštenoj sobi treba pružiti odgovarajuću zavesu u odnosu na postojeće detalje. U suprotnom celo uređenje prostora možete podrediti isključivo zavesama. Sklad boje i uzorka je od velikog značaja samim tim što šarenilo može da izazove neke druge neželjene efekte.

Kada se na materijalu ne štedi, izgled i najjeftinije pamučne tkanine može biti poput svile najvećeg kvaliteta i najviše cene. Kada je zavesa tanka i nategnuta ceo prostor može izgledati veoma škrto. Materijal treba da bude postojan i ne sme se dozvoliti da brzo izbledi.

Korisni saveti u odabiru prozora:

Za dobru izolaciju najbolje je obezbediti prozor sa dvostrukim staklom minimum 4 milimetra debljine i odvojenim vakumom od 6 milimetra. Sa većim razmakom dobija se i bolja izolacija. Zvučnu izolaciju će svakako poboljšati veća debljina spoljašnjeg okna prozora kao i dvostruko unutrašnje staklo.

 

Što se tiče materijala jedna od najvećih dilema je drvo ili PVC. U tehničkom smislu oba materijala obezbeđuju jednake vrednosti koje se tiču toplotnih, svetlosnih i zvučnih karakteristika. Kod PVC prozora je veća otpornost na spoljašnje uticaje a da pri tom nije potrebno posebno održavanje dok drveni prozori zahtevaju obnovu završnih slojeva. Popravke drvenih prozora su znatno jednostavnije nego PVC materijala.

U ranijem periodu PVC prozor bio je glavni znak za tehnološki napredak i u jednom trenutku je potisnuo drvene. U poslednje vreme se situacija promenila i drveni prozori dobijaju sve više na značaju i upotrebi pre svega u ekološkom smislu jer se radi o najplemenitijem materijalu kada je reč o visokogradnji.

Kako detalji mogu uticati na izgled prostora:

Kao što se garderobom može istaći karakter i originalnost, tako različiti elementi i detalji u prostoru mogu pružiti posebnu draž. Najvažniji dekorativni element svakog prostora je zavesa, kojom se mogu regulisati refleksija boja kao i određene količine svetlosti. Sa pažljivo odabranom zavesom prostor može imati jedinstven izgled i posebnu atmosferu. Sa prozračnim, laganim i svetlim zavesama ne možete pogrešiti naročito kada su u pitanju manji i slabije osvetljeni prostori, a sa svetlim prirodnim bojama upotpunićete prostor u kome ima dosta drugih efektnih detalja.

Ukoliko se koriste gips kartonske ploče u završnim građevinskim radovima i konačnom uređenju enterijera pruža Vam se bezbroj mogućnosti i opcija u pronalaženju adekvatnog rešenja za svaki prostor. Među osnovnim i najvažnijim karakteristikama ističu se jednostavna obrada i izuzetno mala težina čime se statički ne opterećuje objekat, kao i najbrži i najlakši način kako da se pokriju velike površine i izrade plafonski sistemi i konstrukcije.

Konstrukcija i izrada spuštenih plafona:

Sve počinje od podkonstrukcije koja podrazumeva fiksiranje samih ploča na metalne nosače. Pored glavne i osnovne uloge podkonstrukcije da podrži spuštene plafone može služiti za postavljanje električnih instalacija, ugradnju rasvete, postavljanje izolacionih materijala i sl.

Osnovne prednosti spuštenih plafona:

U samoj izvedbi dolazi do niza prednosti a to su:

• Jednostavno sprovođenje električnih instalacija (nije potrebno štemovati ili probijati kanale u plafonu).
• Znatno olakšano manipulisanje elektro – instalacijama prilikom promena pozicije potrošnje.
• Gips pločama se mogu pokriti svi eventualni nedostaci i neravnine na plafonu.
• Formiranje odlične izolacije naročito uz mineralnu izolacionu vunu.

Posebna primena spuštenih plafona ogleda se pre svega i u estetskom smislu. Uz adekvatnu rasvetu ovakav način uređenja može presuditi u konačnom izgledu bilo koje prostorije. Razni oblici, forme, stepenaste ravni i kaskade mogu na poseban način naglasiti određene delove prostorije i dati mu posebnu širinu. Pravilno pozicioniranje rasvete od velike je važnosti naročito ukoliko želite da istaknete pojedine delove prostorije kao što su mesto za uživanje i odmaranje u dnevnoj sobi ili radni deo u sobi koja je nalik poslovnom prostoru.

Koliko novca je potrebno za spuštene plafone:

U osnovnu cenu izrade spuštenih plafona ulazi kvadratura pokrivene površine. Postoji mogućnost za nabavkom materijala i plaćanjem samo usluge radova odnosno postavljanja. U suprotnom se gradnja prepušta po sistemu ključ u ruke i sve plaća nakon završenih radova. Treba napomenuti da se posebno naplaćuju usluge poput otvaranja sijaličnih otvora na pločama, izrada krivolinijske i kaskadne forme kao i svi drugi posebni zahvati.

Angažovanjem profesionalnog tima možete računati na sve usluge koje se tiču gipsarskih radova. Oni će ispuniti svaku Vašu želju i zahtev pa čak i one izuzetno specifične.

Neophodna visina prostorija:

Da bi se omogućila ugradnja halogenih svetiljki spuštanje plafona je između 16 i 18 santimetara a za ugradnju centralne klime minimum 35 santimetara. Dolazi se do zaključka da je za spuštanje plafona neophodno imati minimalnu visinu tavanice od 2,85 metara. Ukoliko nema optimalne visine spuštanje plafona može dovesti do skučenog prostora sa visinom ispod preporučenih granica.

Ugradna – dekorativna rasveta:

Spuštanje plafona može pratiti obod prostorije a smeštanje rasvete u spuštenim delovima plafona ili po bočnim stranama udubljenog dela plafona dobijen spuštanjem. Postoji mogućnost i za obrnutom situacijom gde je centralni deo prostorije sa spuštenim plafonom a po nespuštenim rubovima sa bočne strane postavljena rasveta.

Spuštanje plafona može obuhvatiti jednu ravan ili više stepenastih u zavisnosti od željenog efekta. Rasvetu u plafonu delimo na tačkastu, pravilno raspoređenu, poput procepa u plafonu, pravilne, nepravilne oblike i dr.

Ukoliko se izvor svetlosti ugradi u centralni deo plafona na taj način se omogućava osvetljenje cele prostorije i na najefikasniji način osvetljava prostor. Sa ambijentalnim lampama i svetiljkama u rubovima mogu se delimično osvetleti zidovi i postići posebni efekti u dekorativnom i estetskom smislu.

Ono što se svakako preporučuje je da se izbegne ograničavanje na samo jednu ravan. Sa različitim oblicima, kaskadama i krivolinijskim površima može se stvoriti jedinstven izgled bilo koje prostorije i postići izvanredni efekti. Gips ploče pre svega krasi izuzetno zahvalna mehanička obrada kao i mogućnost izrade kompleksne i složene forme.

Sve veća potražnja:

Koliko su spušteni plafoni postali popularni u prilog govori činjenica koliko sve više proizvođača favorizuje ugradnu rasvetu koja se postavlja u plafone a sve manje zastupaju klasične nadgradne dekorativne svetiljke.

Dosta godina unazad spuštanje plafona bilo je karakteristično za poslovne prostore kako bi se ugradile centralne klime i ventilacija dok su danas zastupljeni u gotovo svim moderno uređenim stambenim prostorima. Oni se vrlo lako ugrađuju i vrši njihova obrada a jedna od najvažnijih mogućnosti je lako izvođenje najraznovrsnijih oblika plafona.

Ukoliko je usisivač mali ne mora da znači i da je slab. Od količine vati označene na uređaju ne zavisi i količina vati koja se koristi pri usisavanju. Na koji način odabrati usisivač?

Dosta godina unazad kupovina bele tehnike i drugih aparata za domaćinstvo je bila znatno jednostavnija nego u današnje vreme. Tržište je trenutno preplavljeno mnoštvom proizvođača i njihovih modela što samim tim kada je u pitanju ogroman izbor otežava konačnu odluku. Kako ne biste birali uređaj isključivo po atraktivnom izgledu ili određenoj boji treba unapred ustanoviti šta očekujete od određenog aparata i kakvu funkciju on može da Vam pruži.

Veličina, snaga i radne sposobnosti usisivača:

U konstrukcionom smislu motori sa velikom usisnom snagom (turbo – motori) imaju dosta smanjen prostor u smeštanju pokretačkog dela aparata. Zbog toga je većina modela usisivača sa smanjenom dužinom a povećanom visinom i imaju izgled bubamare.

Velika prednost ovakvih usisivača je to što ne zauzimaju previše prostora za njihovo odlaganje kao i znatno olakšana manipulacija njima u toku korišćenja. U ovakvim modelima ne mogu se smestiti mnogi delovi priključne opreme što je jedan od nedostataka ovih uređaja. Stari usisivači imali su poklopce pod kojim je mogla da se stavi kompletna oprema od creva, cevi, papuče i dr.

I pored toga što moderan dizajn i uopšte izgled novih usisivača prednjači, u ponudi na našem tržištu ima i onih modela sa dobrim starim osobinama. Na tako mali i moderan uređaj ne treba gledati kao estetski detalj već apsolutno koristan i efikasan aparat koji je neophodan u Vašem domaćinstvu.

Renomirani proizvođači potrudili su se da i ovi na izgled sitni uređaji imaju jačinu koja je jednaka nekadašnjim robusnim i jakim, starim modelima. Veličina je u ovom slučaju ogromna prednost jer je praktičnost i pokretljivost usisivača na zavidnom nivou. Snaga usisivača je vidljivo istaknuta sa gornje strane uređaja, uglavnom na poklopcu.

Ranije se to posmatralo logički – usisivač koji je imao više vati značilo je da ima bolju vuču. U današnje vreme uz priključnu snagu motora svaki kupac mora da obrati pažnju i na usisnu snagu. Kod nekih modela tu snagu označavaju vati a kod nekih kilopaskali. Ove merne jedinice tačno određuju jačinu usisavanja. Bez obzira što kod većine usisivača postoje regulatori za jačinu, na svakom uređaju je istaknuta maksimalna usisna snaga. Potrebno je imati u vidu da je sa jačom priključnom snagom veća potrošnja električne energije a nije obavezno da je jača usisna snaga.

Glavni uticaj u ovom slučaju imaju sistemi filtera u usisivačima. Sa boljim filtriranjem i više filtera gubi se na usisnoj snazi ali dolazi do drugih prednosti. Za upoređivanje usisne snage u različitim jedinicama došlo je do odnosa da 1 kilopaskal (kPa) odgovara 13 vati (W). Da biste mogli da se orjentišete navodi se primer gde su uređaji sa priključnom snagom od 700 do 800 vati smatrani jako snažnim. Kod današnjih turbo – motora ta jačina iznosi između 1400 i 2000 vati a jačina usisne snage preko 400. Kod pojedinih uređaja sa specijalnom namenom priključna snaga je nešto ispod 1000 vati.

Glavna funkcija filtera – besprekorno čišćenje:

Uz standardne mikrofiltere koji imaju aktivni ugalj, u usisanom vazduhu ne ostaju neugodni mirisi već se u prostoriju vraća potpuno očišćen vazduh. Najkvalitetniji modeli usisivača imaju specijalne filtere evropskog standarda koji su naročito efikasni u zaštiti ljudi koji su skloni alergijama. Kod ovakvih usisivača uz pomoć ovih filtera dolazi do izduvavanja vazduha čistijeg nego što je u samoj prostoriji.

Manje buke – dodatni kvalitet:

Kada se govori o prosečnom nivou buke usisivač stvara oko 78 decibela, frižider oko 40 a normalan razgovor od 60 do 70 decibela. Na tržištu se mogu naći ekstra tihi modeli usisivača sa nivoom buke od oko 72 decibela, što je malo glasnije od normalnog ljudskog razgovora i ovakvi uređaji svakako spadaju u revolucionarne poduhvate. Kod pojedinih proizvođača se ističe super – tihi rad ali nema i prcizno navedenih decibel.

Korisni saveti pri kupovini:

– Dužina priključnog kabla kao i način unjegovog uvlačenja je nešto na šta obavezno treba obratiti pažnju. Gotovo svi novi modeli imaju automatsko namotavanje. Dužina kabla određuje i koliko puta će se menjati utičnica prilikom usisavanja.

– U slučaju čestog prenošenja veoma je važna težina usisivača koja varira od 3 do 10 kg. Teži usisivači su uglavnom sa bogatijom dodatnom opremom.

– Kesa je još jedan važan faktor pri izboru usisivača. Kese se razlikuju se po načinu na koji se menjaju, kapacitetu ili indikatorima koji pokazuju kada je neophodno zameniti ih i načinu funkcionisanja. Regulacija snage se vrši preko linearnih potenciometara ili pomoću infracrvenog daljinskog podešavanje koje imaju najskuplje verzije ovog uređaja. Kod vrhunskim modela postoje i elektronski indikatori filtera kao i izuzetno meki točkovi koji neće žuljati i grebati podnu oblogu.

Standardni modeli usisivača:

Ovakvi modeli namenjeni su svakodnevnoj upotrebi i standardnim uslovima. Pored klasičnih uređaja u ponudi se mogu naći modeli sa dodatnom opremom koja je specijalizovana u održavanju čistoće kompletnog prostora.

U velikim stanovima i poslovnim prostorima koji imaju više nivoa savetuje se korišćenje manjih laganih usisivača sa velikom priključnom i usisnom snagom. Na taj način izbegavaju se ogromni usisivači i njihovo premeštanje iz prostorije u prostoriju.

Higijenske usisivače koji imaju višestepeno filtriranje svakako treba da upotrebljavaju alergični i asmatični ljudi. Najosetljiviji filteri koje ovakvi modeli usisivača poseduju odstraniće i one najsitnije čestice prašine, neugodne mirise i stvoriti apsolutno čist vazduh u prostoriji.

U domaćinstvima koja imaju kućne ljubimce preporučuju se usisivači koji imaju odgovarajuću kombinaciju filtera i četki kako bi i najmanja životinjska dlačica bila odstranjena a ujedno i miris koji se može stvoriti u zatvorenom prostoru u prisustvu životinja.

Specijalni modeli usisivača mogu se koristiti prilikom izvođenja grubih radova i mogu polirati tvrde površine, negovati parket, oprati pod ili mokro – suvo usisavati.

Plakare čine određeni delovi prostora u vašem domu koji su ograđeni kliznim vratima. Unutrašnjost čine elementi koji će na najbolji mogući način zadovoljiti sve potrebe i ideje na koji način i šta konkretno treba čuvati u njima.

Klizni plakari pre svega treba da budu što praktičniji i funkcionalniji pored ogromnog izbora dezena i boja mogu se kombinovati razni materijali i na taj način upotpuniti konačan izgled enterijera. Plakari se ne moraju koristiti isključivo za odlaganje odeće već i mnogih drugih stvari pa se tako mogu napraviti lični, poslovni, izložbeni, skladišteni ili neki drugi prostori od njih.

Izrada plakara:

Plakari se mogu izraditi po Vašoj želji i dimenzijama koje odgovaraju prostoru kojim raspolažete. U njihovoj izradi mogu se koristiti visokokvalitetni materijali i klizni mehanizmi, mogu ispuniti prostor od zida do zida i od poda do plafona. Pored stručnih saveta koji Vam uvek mogu pomoći u kreiranju samog plakara kao i njegove unutrašnjosti,u tome možete učestvovati Vi sami.
Materijali koji se koriste u izradi plakara su univer, medijapan, ogledalo, peskirano staklo, klirit, pleksiglas i dr.

Kod pravog američkog plakara se ne izrađuju leđa, pod, plafon i bočne strane (mada se kod nas ipak postavljaju bočne strane kako zatvaranje vrata ne bi bilo direktno na zid). Ovu vrstu plakara čini zapravo njegova unutrašnjost u kojoj su smeštene fioke, police, šipke za kačenje garderobe, liftovi, teleskopi i sl. i klizna vrata koja zatvaraju ovaj prostor.

Unutrašnjost plakara:

Za izradu unutrašnjeg dela plakara koristi se univer od 18 mm i 0.5 milimetarska ABS kant traka. Mnoga iskustva dokazala su da unutrašnja organizacija plakara treba da bude što jednostavnija pa samim tim i da se olakša njegovo korišćenje. Uglavnom se na visini od 210 santimetara postavlja polica u dužini celog plakara. U prostoru od 210 santimetara mogu se smestiti sve potrebne fioke, police, šipke i ostali detalji. Pod standardnom širinom polica gde se može složiti jedan red odeće potrebno je oko 40 santimetara dok je za dva reda garderobe neophodno minimum 70 santimetara. Kod standardnih plakara dubina je oko 65 santimetara a američki plakari su nešto dublji zbog šine po kojima se kreću vrata. Ukoliko se ne može obezbediti standardna dubina plakara izrađuje se nešto plića varijanta a garderobne šipke zamenjuju teleskopi na koje se kači odeća. U slučaju da je potreban veći prostor za kačenje garderobe a mnogo manje polica odlično rešenje je postavljanje liftova gde se garderoba može postaviti dosta visoko. U dodatnoj galanteriji mogu se pronaći nosači za suknje, pantalone ili kravate. Pojedini delovi plakara mogu poslužiti za odlaganje i čuvanje raznovrsne obuće (poput cipelarnika), a ovaj prostor treba pokriti vratima koja imaju šarke.

Klizna vrata:

U klizna vrata spadaju ram i ispuna. U izradi rama (vertikalama i gornjoj i donjoj horizontali) koristi se eloksirani aluminijum srebrne ili šampanj boje. Kod ovakvog tipa plakara ne postoje ručice već se pomeranje vrši povlačenjem vertikala. Vertikale se razlikuju po oblicima poprečnog preseka i mogu da budu iz jednog dela ili da budu podeljena. U ispuni vrata koriste se materijali poput univera, medijapana, peskiranog stakla, ogledala i sl.

Kada je ispuna od stakla ili ogledala na drugoj strani neophodno je lepljenje zaštitne folije čija je osnovna uloga da spreči eventualno rasipanje stakla ukoliko se desi njegovo razbijanje. Izrada vrata obuhvata različite širine koje mogu biti između 50 i 120 santimetara. Jedan plakar može imati jedna i više vrata sa mogućnošću klizanja po dvokanalnoj šini.

Razlike između kliznih i klasičnih plakara:

• Izrada kliznih vrata pruža mogućnost maksimalnog iskorišćavanja prostora kao i detaljne izrade unutrašnjosti plakara koju apsolutno možete podrediti svojim potrebama.
• Prednja strana plakara je zatvorena kliznim vratima preko cele površine koja sprečavaju ulazak prašine u samu unutrašnjost kao i sakupljanje prljavštine na plafonu.
• Klizna vrata imaju visokokvalitetan i dugotrajan mehanizam.
Klizni plakari su znatno jednostavniji za korišćenje.

Izrada kliznih plakara i cene:

Cena plakara pre svega zavise od njihovih dimenzija, zatim načina na koji je raspoređena unutrašnjost plakara kao i vrsti i količini ostalih elemenata i detalja. Boja univera u unutrašnjosti plakara takođe može uticati na cenu kao i količina vrata, vrste ispuna itd.

Call Now Button