Zavese Za Dnevni Boravak

Zavese kroz istoriju:

Gledajući kroz istoriju zavese su imale jednu od važnijih uloga kada je u pitanju uređenje doma. U devetnaestom veku glavno obeležje bile su zavese u zlatnoj boji. Svaka ugledna kuća morala je da ima zavese na prozorima što im je davalo posebnu čar u tom periodu. Kao alternativa za ukrašavanje služile su razne druge tkanine, koje su se stavljale sa raznim detaljima poput prstenova i drugih kićanki. Kako se vremenom menjao stil, ukus i finansijske mogućnosti pa i sama stolarija i dimenzije prozora tako su zavese dobijale razne nove opcije u dizajnu. One su danas dostupne svima.Uređenje doma:

Pored razrađenog sadržaja tj. detaljnog plana u uređenju najčešće se zavese postavljaju u formalnim sobama velikih kuća. Uz pažljiv odabir a naročito istančan ukus sa zavesom može doći do velikih promena u prostoriji. U odabiru savršene tkanine morate voditi računa o tome da u moderno uređenom prostoru postoji težnja za jednostavnošću a u tradicionalnom se uglavnom primenjuju različiti oblici. Od Vašeg ličnog stila zavisi sam dizajn.

U viktorijanskoj kući se svakako očekuju i viktorijanske zavese. Jedino o čemu treba voditi računa je da se ne pretera sa ukrašavanjem, jer onda to može otići u smeru kiča i neukusa. Sa pravom zavesom za dnevni boravak ovom prostoru biće pružen poseban tretman koji će upotpuniti sve ono što je potrebno za stvaranje ugodne atmosfere i finog efekta za sigurno najposećeniju prostoriju Vašeg doma.

Vaš stil uređenja, odabir boja, sama stolarija, izbor zavesa kao i mnogi drugi detalji direktno utiču na izgled Vašeg životnog prostora. Zavese možete birati u najraznovrsnijim materijalima i dezenima tako da su mogućnosti zaista ogromne.

Osnovna uloga zavesa:

•    Na prvom mestu nam pružaju zaštitu od znatiželjnih pogleda.
•    Pored osećaja sigurnosti uloga im je i u čuvanju intime našeg doma.
•    Funkcionalne su i estetski upotpunjuju prostor.
 
Što se tiče estetike zavesa može služiti u cilju naglašavanja lepote i dizajna nameštaja. Tada je slučaj da je u neutralnom svojstvu. Najčešći slučaj je da se njima najbolje razbija monotonija prostora. Tada su  najbolji izbor jarke boje i moderni modeli koji imaju neobične dezene. Takve zavese i služe da privuku pažnju.

Funkcionalnost se ogleda u tome na jkoji način pružaju intimnu atmosferu u Vašem domu i na koji način Vas štite od sunčevih zraka i uopšte dnevne svetlosti.

Odabir zavesa u odnosu na Vaše potrebe:

U svakom enterijeru postoje različiti zahtevi i svojstva kao i različiti ukusi onih koji u tom prostoru provode najviše vremena. U psihološkom smislu najveći faktor mogu biti upravo boje i dezeni a zatim različiti oblici i forme zavesa. Lični senzibilitet kao i stil života najveći su faktori koji mogu uticati pri izboru.

Boje zavesa treba prilagoditi delovima površina prostorija u kojima se nalaze kao i njihovim veličinama. Dezeni i materijali se uglavnom uklapaju sa stilom uređenja kompletnog prostora. Tako npr. po nekim pravilima prostor opremljen klasičnim stilom ima klasičnu dekoraciju  i lagane, prozračne zavese koje imaju ili ne poneku aplikaciju. Dekoraciju mogu zameniti draperije. Kod moderno minimalističkih prostora svakako se preporučuju moderne zavese sa ravnim linijama poput panela ili paketo sistema.

Dnevni boravak:

Od velike važnosti za svaki dom je opremanje i uređenje dnevne sobe. Ovde je reč o prostoru u kome se provodi najviše vremena, mesto koje služi za porodična okupljanja, druženja sa prijateljima a može biti i za odmor ili rad. Da bi dnevni boravak bio što prijatniji potrebno je da pored funkcionalnosti ima i kvalitetan estetski izgled što zavisi od raznovrsnog ukrašavanja i dekoracije.Zavese u dnevnom boravku:

Izbor zavesa zavisi od stila i boje koju želite kao i načina na koji će ona dominirati u samoj dnevnoj sobi. Ukoliko se radi o dnevnom boravku u kome preovlađuju jače boje ili raznovrsni dezeni idealno rešenje su jednobojne zavese uklopljene npr. sa bojom nekog komada nameštaja iz prostora. Jedna od varijanti je i da se uklopi sa bojom tepiha, sledeća sa garniturom za sedenje ili sa bojom zidova. U slučaju da je dezen same zavese već prenaglašen predlažu se ukrasni jastuci istog dezena ili sličan neki drugi ukrasni predmet.

U dnevnom boravku je najadekvatnije rešenje postavljanje prozirnih zavesa jer se na taj način najbolje obezbeđuje dovoljna količina svetlosti. U slučaju da Vam je potrebna zaštita kao npr. leti od prevelike sunčeve svetlosti i toplote odlično rešenje mogu biti zavese od debljih materijala svetlih boja.

Zavese u kuhinji:

Za kuhinju je najvažnije da se postave zavese čiji materijali mogu trpeti visoke temperature kao i često pranje, skidanje i stavljanje.

Zavese u spavaćoj sobi:

Osim u estetskom smislu spavaćoj sobi potrebne su zavese koje mogu pružiti apsolutnu intimu. Ako su na prozorima postavljene roletne ili kapci, zavesa može biti potpuno prozirna ili imati dezen i boju uklopljenu sa stilom same sobe. U suprotnom kada Vam je potrebna apsolutna zaštita od radoznalih pogleda potrebno je odabrati zavesu od neprovidnog materijala ili pak kombinacije sa providnim.

U većini slučajeva zavesa se kombinuje sa bojama i dezenima posteljine. S obzirom da spavaću sobu smatramo i doživljavamo kao najumirujući ambijent u svom domu sve bi trebalo da vodi u tom pravcu. Tako npr. zavesa pastelnih boja i nijansi najviše deluje na maksimalno opuštanje.Odabir materijala:

Za svaku prostoriju u našem domu postoje posebni uslovi. Zbog toga je važno da se dobro informišete o materijalima koji se koriste u izradi zavesa. Najvažnije Vam je svakako da znate kako se određeni materijal ponaša u određenim uslovima kao i način na koji se održava. U zadimljenim prostorijama koje su na udaru duvanskog dima svakako su najbolje rešenje zavese koje ne upijaju mirise i jednostavne su za održavanje. U kuhinji recimo od presudnog značaja može biti zavesa od nezapaljivog materijala.

Raznovrsni modeli i dezeni zavesa:

Pored jednobojnih ili višebojnih, vertikalnih ili horizontalnih zavese delimo na:

- Providne i neprovidne
- Trakaste zavese
- Draperije
- Rolo zavese i dr.2 glasa ( 2 zvezdica )

Preporučene usluge

Komentari

Ostavite komentar

Ime:
Email:
Tekst: